Planificarea financiara te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele mai usor. Creditele pentru locuinte pot fi si ele planificate din timp, caz in care poti beneficia de conditii extrem de avantajoase: dobanzi fixe la lei de 4,5% pe an!
Cumpararea sau modernizarea locuintei necesita sume importante de bani. Daca procurarea banilor este planificata din timp, costul de finantare se poate reduce semnificativ. In plus, daca se foloseste un credit de la o banca de economisire-creditare, atunci riscurile asociate creditelor clasice – cum ar fi cresterea neasteptata a ratei lunare – pot fi complet eliminate din start.
Stim ca e nevoie sa renovam casa, sa ne cumparam sau sa construim o locuinta, dar nu avem resursele financiare pentru a o face imediat. Si de cele mai multe ori atunci cand trebuie sa o facem, suntem nevoiti sa apelam la produse financiare cu costuri ridicate.
In cazul in care te afli intr-o astfel de situatie, contractele de economisire-creditare te pot ajuta sa iti faci din timp o programare pentru un credit ieftin si sa nu mai fii pus in situatia de a plati costuri prea mari. In plus, vei putea beneficia de o subventie din partea statului, denumita prima de stat.
Cum functioneaza produsul de economisire-creditare?
Dupa ce te-ai decis sa iti planifici viitorul si sa inchei un astfel de contract este necesar sa stabilesti mai intai suma contractata. Aceasta este valoarea investitiei tale imobiliare, pe care urmeaza sa o efectuezi peste cativa ani.
Contractele de economisire-creditare presupun mai intai sa economisesti lunar o suma de bani. Aceasta perioada dureaza in medie 3-5 ani (minim 1 an si jumatate), pana cand economiile tale vor ajunge la 40% din suma contractata.
Economiile vor creste luna de luna, in functie de valoarea depunerilor efectuate. Anual, soldul economisit va fi majorat cu:
- dobanda oferita de banca;
Prima de stat reprezinta 25% din sumele economisite in cursul fiecarui an, in limita a 250 euro. Pentru a incasa suma maxima ar trebui sa economisesti aproximativ 4.200 lei pe an, ceea ce corespunde unor depuneri lunare de 350 lei si suma contractata de 50.000 lei.
Dobanda bonificata de banca este de 1,5% pe an. La aceasta se adauga prima de stat astfel ca banii tai vor fi remunerati, in final, in conditii mai bune fata de un depozit bancar clasic.
Cand pot obtine un astfel de credit?
Creditul se obtine dupa perioada de economisire (minim 1 an si jumatate de la data semnarii contractului) si daca ai economisit cel putin 40% din suma contractata.
Daca aceste conditii sunt indeplinite, poti solicita repartizarea contractului pentru a beneficia de finantare cu doar 4,5% dobanda fixa in lei. La acordarea creditului, banca iti va pune la dispozitie atat suma imprumutata cat si suma acumulata (economii + dobanda + prima de la stat).
Creditul se acorda in lei, iar dobanda este fixa pe toata durata contractului. Astfel, nu trebuie sa iti faci griji ca rata lunara se va majora pe parcursul creditului din cauza anumitor fluctuatii pe piata financiara (rata dobanzii sau rata de schimb). De fapt, rata lunara la credit va egala cu suma lunara depusa in perioada de economisire.
Un alt avantaj important este nivelul scazut al dobanzii. La
Raiffeisen Banca pentru Locuinte, rata dobanzii la credite este de 4,5%, fiind cu mult inferioara dobanzilor practicate la creditele ipotecare.
Important de mentionat: la Raiffeisen Banca pentru Locuinte toate comisioanele sunt fixe si transparente:
• la intrarea in sistemul de economisire-creditare, pentru deschiderea unui contract, se plateste ( o singura data) un comision de 1,2% din suma contractata
• atat in perioada de economisire cat si in perioada de creditare, se percepe anual un comision fix de administrare de 36 de lei
• la acordarea creditului locativ, se percepe un comision fix de analiza dosar credit in valoare de 400 lei, indiferent de valoarea creditului.
Milioane de europeni apeleaza la aceasta forma de finantare a proiectelor locative datorita costurilor scazute si a dobanzilor fixe.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News