Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania urmareste cu interes starea fondului locativ din Romania si cauta solutii prin care sistemul de economisire-creditare (numit si sistemul Bauspar) sa contribuie la finantarea sustenabila a nevoilor locative.
Credem ca sistemul de economisire-creditare reprezinta o solutie pentru finantarea domeniului locativ si avem 4 argumente pe care noi le consideram fundamentale in acest sens. Primul dintre ele este ca vorbim de un sistem de finanatare care este simplu, sigur si eficient. Acesta este un produs de finantare in moneda nationala cu rata de dobanda fixa, prin urmare atat riscul de rata a dobanzii cat si riscul de rata de schimb valutar sunt evitate.
Al 2-lea argument este faptul ca acest sistem permite mobilizarea unor resurse financiare interne pentru finantarea domeniului locativ si aceasta in conditiile in care, de la criza din 2008-2009, exista o concurenta crescuta pentru finantari pe pietele internationale. In acest context, prima de stat, care este acordata de la bugetul de stat tuturor clientilor care au contracte de economisire-creditare in sistem colectiv, este un instrument de stimulare a acestor acumulari de resurse financiare si in acelasi timp este o investitie a statului. Spun ca este o investitie si nu un cost in masura in care ea atrage dupa sine venituri la bugetul de stat care in Romania, ca si pe plan international, sunt de 3 ori mai mari decat costul initial.
Al 3-lea argument pe care il avem in vedere este faptul ca stimuleaza resurse financiare care sunt folosite pentru imbunatatirea domeniului locativ. Ele au un efect pozitiv pentru dezvoltarea industriei constructiilor si materialelor de constructie pe de-o parte, pe de alta parte ele creeaza si mentin locuri de munca.
Cel de-al 4-lea argument este faptul ca sistemul de economisire-creditare prin caracterul sau anticiclic reprezinta un element de stabilitate al intregului sistem financiar-bancar.
Sistemul de economisire-creditare are - dupa 11 ani - un numar de clienti in crestere constanta care depaseste 600.000 de oameni. Daca ne gandim ca, in medie, cel putin 3 persoane sunt impactate in fiecare familie, aceasta inseamna ca sistemul Bauspar are un impact asupra peste 1,5 milioane de romani.
Depozitele acumulate in sistemul Bauspar au avut constant un trend ascendent. Vreau sa subliniez insa evolutia creditelor. Intr-o industrie in care ultimii 5-6 ani au consemnat o scadere constanta a stocului de credite, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice, industria Bauspar in Romania inregistreaza cresteri importante. Ele sunt in acord cu faptul ca acest produs pe termen lung incepe sa intre in faza de maturitate in care se acorda constant credite clientilor din sistem.
In Romania, dimensiunea penetrarii pe care sistemul de economisire-creditare a atins-o este de aproape 3%, ceea ce inseamna ca 3 din 100 de romani sunt participanti la acest sistem. In Austria acest raport este de peste 50%. Aceasta inseamna ca una din doua persoane are un astfel de contract. Pe de-o parte, Romania este cea mai noua membra a familiei Bauspar in Europa, pe de alta parte putem sa vedem si cat de promitator este drumul pe care il avem de urmat.
Aurelia Cionga este Presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania si Presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News