Ministerul Finantelor propune eliminarea deducerii acordate la contractele de economisire-creditare pentru a evita o posibila actiune de infringement.
Problema apare din cauza faptului ca “nu poate fi identificat un mecanism sau o autoritate care sa confirme categoria corespunzatoare a institutiei de credit”, se arata in nota de fundamentare.
In prezent, contribuabilii pot deduce din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, cheltuielile efectuate pentru contractele de economisire-creditare in sistem locativ, in limita unei sume egale cu 300 lei pe an.
In 2013, se va aplica deducerea de 300 lei pentru sumele economisite de la inceputului anului si pana la data cand legea va fi modificata.
Din datele ministerului reiese ca in 2011 doar 508 persoane au depus la sfarsit de an declaratia prin care sa beneficieze de aceasta deducere. Avand in vedere ca la acea vreme, contractele de economisire-creditare erau folosite de peste 400.000 de clienti, reiese ca aceasta deducere nu era utilizata decat in cazuri extrem de rare.
Prin urmare, eliminarea deducerii nu va avea vreun efect important asupra modului in care contractele de economisire-creditare se deruleaza.
Contractele de economisire-creditare permit clientilor sa isi finanteze proiectele imobiliare – constructie, achizitie sau modernizare – cu ajutorul unor credite in lei, cu dobanzi scazute. Imprumuturile se acorda dupa ce clientul parcurge o etapa de economisire, cand beneficiaza si o prima de stat, de pana la 250 euro pe an.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News