Aproximativ 93% din proiectele care au obtinut fonduri europene sunt amanate ca urmare a blocajelor financiare din piata, conform reprezentantilor autoritatilor in domeniu.
“Modificarea termenelor de implementare atinge 93% din contractele semnate. Din 6 luni initial se ajunge la 24 luni din cauza blocajelor financiare”, a specificat Adrian Potorac, sef serviciu la Organismul Intermediar pentru IMM-uri, in cadrul unui eveniment organizat de Banca Transilvania, Clubul Intreprinzatorului Roman si Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperative Bucuresti.
Conform acestuia, bancile continua sa fie extrem de stricte in analiza solicitarilor de credit, chiar daca in piata au aparut si oferte speciale, in special din partea unor banci precum CEC Bank, EximBank sau Banca Transilvania.
“Noi, ca barometru al pietei, simtim ca ofertele pentru beneficiarii de fonduri sunt inca timide”, a mentionat Potorac.
O parte din acest blocaj ar trebui sa fie eliminat de anul acesta prin introducerea obligativitatii scrisorii de confort inainte de depunerea solicitarii de fonduri europene. Scrisoarea ar trebui sa ofere autoritatilor de management o certificare ca solicitantul se incadreaza in cerintele bancii pentru obtinerea co-finantarii, in situatia in care obtine finantarea europeana.
“Sper sa avem o abordare prin care bancile, vazand care sunt si conditiile impuse de noi, sa ofere o rezolutie realista. Bancile ar trebui sa analizeze proiectul si din punctul de vedere al criteriilor noastre de eligibilitate si sa ii spuna solicitantului daca are sanse sau s-a intins prea mult”, a tinut sa mai precizeze Potorac.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News