top banner

Acces limitat pentru IMM-uri la fonduri UE

27 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania continua sa fie reticente, sau sa nu aiba acces, la finantare bancara sau din alte surse. Aproximativ 72% dintre IMM-urile participante la un studiu realizat de CNIPMMR sustin ca isi finanteaza activitatile economice din surse proprii.
In ceea ce priveste fondurile europene, 81,66% dintre IMM-uri au declarat ca intentioneaza sa acceseze astfel de finantari intr-o perioada viitoare. Deocamdata, un procent infim, de doar 0,18%, dintre firmele care au depus astfel de proiecte au primit si aprobarea pentru finantare.
Datele sunt cuprinse in raportul "Carta Alba a IMM-urilor din Romania in 2016", lansat recent de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Din acelasi raport mai reiese ca firmele mici si mijlocii din Romania se confrunta in continuare cu o birocratie excesiva, cu o fiscalitatea impovaratoare si cu coruptia. Acestea sunt principalele dificultati mentionate de reprezentantii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea pe piata romaneasca.
Firmele reclama controalele excesive
Potrivit raportului, o alta problema care afecteaza afacerile mici si mijlocii este reprezentata de controalele excesive, aproape 45% dintre participantii la studiu mentionand acest aspect.
In contextul amintit, 33,58% dintre intreprinderi sustin ca evolutia mediului economic din Romania este stanjenitoare dezvoltarii, in timp ce 48,27% dintre cei chestionati apreciaza ca evolutia mediului este neutra, adica nu le influenteaza in niciun fel activitatea.
Pe de alta parte, doar 13,78% dintre companiile intervievate sunt de parere ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intregul an 2016 va fi favorabila IMM-urilor.
Pesimismul firmelor mici merge si mai departe, avand in vedere ca numai 6,72% dintre persoanele chestionate considera ca evolutia economica va fi pozitiva in viitor.
Aderarea la UE a deschis mai multe piete
Intrebati care considera ca este principalul efect pozitiv al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asupra IMM-urilor, aproape 4% dintre cei intervievati au amintit de accesul mai bun la pietele de desfacere.
 
"Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2016", editia in limba engleza, a fost lansata de CNIPMMR, in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiei cu Mediul de Afaceri, in cadrul editiei cu numarul XXIV a Topului National al Firmelor Private din Romania.
„Lucrarea a fost realizata de catre o echipa de specialisti si este un raport important de cercetare privind situatia IMM-urilor din Romania, fenomenul antreprenorial, performantele si problematica IMM-urilor. Actualul raport de cercetare are la baza interviuri realizate cu 1.096 de intreprinzatori”, se arata intr-un comunicat de presa al CNIPMMR.
Potrivit documentului, in conceperea si elaborarea Cartei Albe a IMM-urilor din Romania in 2016, pe langa problematica specifica acestui tip de companii si situatia economico - sociala - nationala, s-au avut in vedere si prevederile programului Guvernului de tehnocrati aprobat de Parlamentul Romaniei pentru acest an, ale Strategiei UE 2020, ale Programului UE de finantare 2014 - 2020 si ale Small Business Act, principalele documente strategice ale Uniunii care marcheaza major evolutia IMM-urilor din Europa si, implicit, din Romania.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul