Intr-o perioada in care sectorul firmelor mici si mijlocii din UE face eforturi pentru a se redresa, datele Comisiei Europene arata ca situatia accesului la finantare continua sa se deterioreze.
Deteriorarea situatiei s-a constatat in ultimele luni in majoritatea statelor membre, un numar semnificativ de firme neobtinand imprumuturile solicitate de la banci.
Acest lucru se intampla in conditiile in care IMM-urile au reusit sa se redreseze in foarte putine tari, respectiv in statele cu economii in crestere si o cerere cel putin stabila.
Firmele primesc o gura o de oxigen prin intermediul institutiilor financiare internationale, in conditiile in care absorbtia fondurilor europene nu s-a dovedit eficienta.
De curand, Banca Europeana pentru Investitii a acordat
o serie de credite de ordinul zecilor de milioane de euro bancilor romanesti in vederea sustinerii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.
Creditele se acorda in conditii preferentiale, astfel incat accesul ar putea fi mai facil decat in cazul unui credit standard acordat de banci.
In plus, chiar daca statele au luat masuri de sprijin, nu intotdeauna cadrul adoptat a fost complet. Spre exemplu, un numar important de tari au ignorat facilitarea acordarii unei a doua sanse antreprenorilor care au esuat o data sau luarea in considerare a caracteristicilor intreprinderilor mici la elaborarea legislatiei.
In Romania sunt disponibile mai multe programe destinate antreprenorilor dar succesul acestora s-a pozitionat la o scara mai redusa. In cadrul programelor precum
Kogalniceanu sau programul destinat tinerilor antreprenori, numarul beneficiarilor a fost doar de ordinul miilor iar procentul utilizat din nivelul bugetelor alocate a fost destul de redus.
Conform datelor Comisiei Europene, in Romania IMM-urile reprezinta 99,7% din totalul intreprinderilor si detin 67,2% din angajati. IMM-urile sunt ceva mai putin productive decat companiile mari, deoarece livreaza putin peste jumatate din intreaga productie la nivelul pietei.
Aproximativ 20% din intreprinderi activaza in domeniul industriei producatoare de inalta tehnologie si al serviciilor bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii, precum fabricarea de produse farmaceutice sau electronice sau dezvoltare stiintifica sau creativa, domeniu care a inregistrat cele mai mari rate de productivitate in ultimii ani. Ponderea se incadreaza in media Uniunii Europene.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News