Peste 1.000 de firme mici si mijlocii s-au inscris pentru a primi ajutorul de stat de pana in 120.000 de lei in programul START pentru stimularea debutantilor in afaceri. Autoritatile avertizeaza, insa, ca societatile nu vor primi banii, daca nu vor crea locurile de munca prevazute in planurile de afaceri.
Firmele din lista publicata de Directia Politici Antreprenoriale vor fi supuse unor evaluari si proceduri de selectie in urma carora un numar mult mai redus dintre aceste societati vor fi notificate ca se califica la primirea granturilor.
"Rugam aplicantii din lista ca, inainte sa depuna dosarul prin care solicita finantare, sa analizeze posibilitatile pe care le au de a crea in anul 2015 numarul de locuri de munca pe care l-au declarat in planul de afaceri. Se evita astfel situatia neplacuta de a nu obtine AFN la decontare deoarece nu pot prezenta dovada numarului de locuri de munca create pentru care au obtinut punctaj", atrage atentia Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM din subordinea Ministerului Energiei, care gestioneaza aceste ajutoare de stat.
Numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create, completat de firmele respective, este primul criteriu de departajare la punctaje egale intre firme, la selectia pentru acordarea banilor.
Firmele care s-au inscris in programul guvernamental au prevazut infiintarea unui numar diferit de locuri de munca in urma ajutorului de minimis, cuprins intre zero si 74.
Beneficiarii ajutorului de stat vor fi obligati sa faca dovada crearii acestora, la depunerea decontului pentru incasarea banilor.
Dovada se face cu contractul individual de munca inregistrat, cu norma intreaga, incheiat pe perioada nedeterminata si ulterior, pe toata perioada de raportare se va face dovada mentinerii acestora, precum si a celor existente la momentul inscrierii online a planului de afaceri cu documentele prevazute de legislatia in vigoare (extras REGES din REVISAL si Raport salariati din REVISAL), conform Procedurii START 2015.
De asemenea, firmele risca sa piarda ajutorul, daca se constata ca echipamentele achizitionate nu erau noi si nu corespundeau obiectivului pentru care au fost cumparate.
Firmele beneficiare vor fi monitorizate si controlate de catre Unitatea Programare, Selectie, Evaluare si Contractare a Programului din cadrul Oficiilor Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.
Guvernul estimeaza ca anul acesta va acorda ajutoare START unui numar minim de 150 de firme. Fiecare firma poate primi maximum 120.000 de lei, iar bugetul total al schemei este de 20 de milioane de lei, anul acesta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News