top banner

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

30 August 2018 | Autor: Conso

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.
 
Pentru Comert si Servicii, suma maxima obtinuta poate ajunge la 250.000 de lei (aproape 54.000 de euro). Cererile pot fi depuse pana la finalul saptamanii viitoare.
 
Finantarea este oferita de stat, prin programul derulat de Directia pentru IMM-uri din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Aplicatia a fost deschisa in data de 27 august la ora 10.00 pentru o perioada de 10 zile lucratatoare, cu posibilitatea de prelungire pana la finalizarea bugetului. In ultima zi, ora limita este 20.00.
 
Bugetul total alocat programului pentru acest an este de aproape 50 de milioane de lei, din care ar putea fi finantate circa 200 de firme private.
 
Cine poate beneficia de acest ajutor?
 
Beneficiarii pot primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA). Astfel, antreprenorul va trebui sa suporte cel putin 10% din valoarea eligibila a investitiei si TVA pentru toata investitia.
 
Pot beneficia de acest ajutor firmele private care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata, care au cel putin 1 an calendaristic de la infiintare la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de investitii si nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru. Solicitantii care au datorii esalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
 
In schimb, firmele care au beneficiat de alocatie financiara nerambursabila in cadrul programului in ultimii 3 ani nu mai pot aplica.
 
De patru ori mai multe cereri decat pot fi acoperite
 
In paralel, ministerul pentru IMM-uri anunta inchiderea programului de finantare Microindustrializare 2018, pentru care au putut depune cereri firmele mici si mijlocii din toata tara din industrie.
 
Pentru acest program au depus cerere de finantare 606 firme, care pot obtine maxim 450.000 de lei/beneficiar (aproximativ 100.000 de euro).
 
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul 2018 este de 74,36 milioane de lei, care acopera finantarea doar pentru 165 de beneficiari (in cazul in care acestia s-ar califica la suma maxima), de aproape 4 ori mai putini decat solicitarile depuse. In acest caz, firmele beneficiare vor fi selectate pe baza de punctaj.
 
Suma alocata va acoperi, si in acest caz, cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, in limita valorilor maxime prevazute pentru fiecare cheltuiala eligibila.
Banii se aloca, insa, pe baza de decont. Beneficiarul efectueaza cheltuielile, iar statul ii deconteaza ulterior costurile eligibile, in limita ajutorului nerambursabil obtinut in program.
In plus, antreprenorii vor putea lua si credite de la banci partenere in program, cu garantii, iar comisionul catre Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, daca va fi prevazut in planul de afaceri.
 
Firmele care pot beneficia de astfel de finantare trebuie sa fie integral private, cu o vechime de cel putin un an, nu au datorii la stat. In plus, beneficiarii sunt obligati ca, pentru o perioada de minimum 3 ani incepand cu anul urmator acordarii de ajutorului nerambursabil, sa mentina investitia pentru care primesc ajutor, sa pastreze numarul locurilor de munca existente la data deschiderii aplicatiei de inscriere si locurile de munca create prin program.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul