top banner

Aproape 30% dintre romani se gandesc sa devina antreprenori

07 Iunie 2010 | Autor: Marius Serban

Aproape 30% dintre romani se gandesc sa devina antreprenori

Eurobarometrul realizat de Comisia Europeana la sfarsitul anului trecut a aratat ca jumatate dintre romani si-ar dori sa devina propriul sef. Lipsa resurselor financiare este principalul motiv pentru care populatia ezita sa inceapa o afacere. 28% dintre romanii se gandesc insa serios ca in urmatorii 5 ani sa devina antreprenori.
Independenta personala, posibilitatea de a-si alege programul si locul de munca, precum si perspectivele unor venituri mai mari sunt principalele motive pentru care romanii ar renunta la slujba actuala si ar incepe propria lor afacere, arata Eurobarometrul din decembrie 2009, publicat recent de Comisia Europeana.
Aproape jumatate dintre romani ar dori sa devina antreprenor, ponderea depasind media europeana de 45%. Cea mai mare inclinatie pentru deschiderea unei afaceri se observa in Cipru (66% din populatie exprimadu-si aceasta preferinta), iar cea mai scazuta in Slovacia (26%).
Obstacole la inceperea unei afaceri
Motivele pentru care persoanele nu devin antreprenori sunt in general aceleasi in toata UE, cele mai importante fiind lipsa resurselor financiare, teama de a da faliment, incertitudinea veniturilor si faptul ca situatia economica actuala nu este favorabila. Pe langa aceste obstacole, romanii sunt speriati si de procedurile administrative pe care le presupune infiintarea unei firme. Ponderea celor care gandesc astfel este de 84% la noi, cel mai mare nivel din UE.
Imaginea antreprenorului se bucura de o perceptie favorabila in randul publicului in toate tarile europene, danezii si finlandezii avand cea mai buna opinie despre oamenii care lucreaza independent. In sapte state incluse in studiu, intreprinzatorii sunt priviti chiar mai bine decat orice alta categorie profesionala: Danemarca, Finlanda, Irlanda, Islanda, Norvegia, Portugalia si SUA.
Firmele se nasc din idei si bani
Dintre cei care au inceput deja o afacere, sondajul a aratat ca principalul imbold a venit din identificarea unei idei bune de afacere si procurarea resurselor financiare necesare.  Un alt motiv important – mai ales in tarile est-europene (Lituania, Cehia, Ungaria, Romania si Letonia) - a fost insatisfactia cu situatia profesionala in care se gaseau anterior.
In majoritatea statelor europene, cea mai mare parte a populatiei prefera sa fie salariat, cele mai inalte ponderi fiind intalnite in Danemarca si Slovacia (65%), Suedia (63%), Cehia (62%) si Belgia (61%). Romania se incadreaza in media UE, jumatate din populatie optand in chestionar pentru a fi salariat. Respondentii si-au motivat alegerea prin faptul ca doresc un venit fix si regulat si o stabilitate a locului de munca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul