Doar doua banci s-au aratat interesate sa intre in 2012, in programul guvernamental Start, de finantare a companiilor nou infiintate. Dezinteresul pentru sectorul start-up vine in ciuda garantiei de stat ce ajunge la 80% din valoarea creditelor si a unei co-finantari nerambursabile din partea guvernului de 70% din investitia initiala.
Doar doua banci si-au depus candidatura - CEC Bank si BCR - pentru a fi obtine titulatura de banca partenera in cadrul programului Start. CEC Bank a fost finantatorul traditional al programului Start in ultimii ani.
Din cele doua oferte, AIPPIMM va selecta varianta cea mai avantajoasa in cel mult de 3 zile, iar in 2 saptamani se va semna conventia intre banca si institutia guvernamentala.
Bugetul programului pentru anul 2012 este de 10 milioane lei, dintre care 9,2 milioane lei sunt fonduri nerambursabile pentru implementarea unui numar estimat de 92 de planuri de afaceri. Ajutorul acordat este de cel mult 70% din valoarea proiectului, pentru restul fiind necesar un credit bancar.
Bancile nu au incredere in planurile noi de afaceri
Dezinteresul bancilor pare destul de neasteptat, avand in vedere conditiile impuse de stat pentru programul Start.
Atat costurile cat si conditiile de garantare sunt mult mai avantajoase decat in cadrul altor programe similare, cum ar fi spre exemplu, Prima Casa, destinat persoanelor fizice, sau programul Kogalniceanu, destinat tot IMM-urilor.
In cadrul programului Start, garantia oferita de stat este de 80%, iar costurile maxime pot ajunge la o dobanda formata din Robor + 3% si comisioane de peste 1% din valoarea creditului. Perioada de acordare este de cel mult 5 ani. Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit de 100.000 lei ar ajunge la 9-10%.
Mai mult, creditul nu acopera decat 30% din necesarul de finantare pentru pornirea unei afaceri, restul de 70% fiind acordat de stat, ca ajutor nerambursabil.
Programul Kogalniceanu a atras mai mult bancile
In cadrul programului Kogalniceanu s-au inscris 13 institutii de credit, iar costurile variaza intre 11% si 15%. Valoarea garantiei de stat este de pana la 80% din finantare iar perioada de acordare de 1 an. Programul se adreseaza insa doar IMM-urilor cu o activitate de minimum 2 ani.
Programul Prima Casa presupune o garantie de stat de 50%, costuri maxime la lei formate din Robor la 3 luni + 2,5%, fara alte comisioane si o perioada de rambursare de cel mult 30 ani. In plus, avansul clientului este de doar 5%.
Este adevarat insa ca bancile nu s-au inghesuit sa ofere finantari in lei nici la Prima Casa, unde soldul creditelor in moneda nationala este de aproximativ 1% din total.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News