In timp ce cererea de credite din partea companiilor inregistreaza cresteri moderate, bancile anticipeaza o inasprire a standardelor de creditare, in special pentru credite pe termene lungi.
In structura, bancile autohtone nu au operat modificari ale standardelor de creditare in trimestrul III al anului, conform unui sondaj BNR. Institutiile de credit din zona euro au apelat la inaspriri aditionale, pe fondul cresterii riscului asociat sectorului companiilor.
Aversiunea la risc a bancilor se mentine ridicata iar acest lucru se vede prin introducerea de clauze contractuale mai stricte si solicitarea unor prime de risc mai ridicate. Intr-o proportie mai redusa, bancile au apelat si la diminuarea scadentei maxime de acordare a creditului.
Cu toate acestea, pentru ultimul trimestru al anului, acestea prognozeaza o inasprire a standardelor pentru toate categoriile de companii si pentru toate maturitatile, dar cu o dinamica diferita.
Astfel, inaspririle vor fi mai accentuate pentru corporatii, indiferent de maturitatea creditului, si pentru creditele pe termen lung aferente sectorului IMM.
La nivel agregat, cerea de credite din partea companiilor a inregistrat o crestere in trimestrul III. Bancile au raportat un avand al cererii de credite noi cu cea mai mare amplitudine din ultimele 6 trimestre, cu un procent net de circa 20%.
In raportarea curenta, bancile au indicat ca toate sectoarele de activitate sunt percepute ca avand un risc de credit in crestere. Companiile din sectorul energetic si agricol au inregistrat un avans considerabil al riscului de credit, potrivit bancilor.
Cu toate acestea, sectorul constructiilor si cel al tranzactiilor imobiliare prezinta in continuare cele mai mari riscuri de credit.
Microintreprinderile sunt in continuare considerate de majoritatea institutiilor de credit (in procent de 55%) ca avand cel mai ridicat grad de risc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News