Cele mai uzuale credite pentru finantarea activitatii curente sunt cele pe termen scurt sau mediu.
Creditele pentru activitatea curenta sunt in special credite pe termen scurt sau mediu si pot fi clasificate in doua categorii:
- credite de tip linie de credit sau overdraft, ce reprezinta o modalitate de creditare a IMM-urilor care functioneaza in baza unui contract de credit prin care banca se angajeaza ca pe o anumita perioada de timp sa puna la dispozitia clientului fonduri care sa acopere nevoile de exploatare ale clientilor (pentru aprovizionari cu stocuri de materii prime si materiale, marfuri, subansamble, piese de schimb, energie, combustibili, cheltuieli aferente perioadei curente fara a cere documente justificative).
Limita este setata pe contul curent iar, rambursarea se realizeaza din incasarile de numerar pe contul curent. Pentru sumele neutilizate nu se percepe comision de neutilizare.
- credite la termen (Credit capital sau Flexi IMM), care sunt tot o modalitate de creditate a IMM-urilor pe baza de contract pentru activitatea curenta, iar accesarea fondurilor se face pe baza de documente justificative. Aceste credite se acorda pe un termen bine stabilit prin contract cu rambursari periodice conform unui grafic de rambursare.
Avantajele utilizarii creditelor pentru activitatea curenta sunt in special legate de imbunatatirea lichiditatii companiei, puterea de negociere cu furnizorii - in loc de a accesa credit furnizor se apeleaza la un credit bancar care permite negocierea unor preturi mai bune, plata facandu-se pe loc.
In acelasi timp, un credit pentru activitatea curenta acopera gap-ul dintre momentul vanzarii catre clienti si momentul incasarii de la acestia.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News