Bancile participante la Programul Start-Up Nation vor percepe solicitantilor de credite punte la dobanzi cu pana la 1,5 puncte procentuale mai mici decat plafonul stabilit de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, respectiv 5% pe an. Pe langa dobanda insa, clientii vor mai plati si o serie de comisioane. Bancile inscrise in program sunt BCR, Banca Transilvania si CEC Bank.
Cele 3 banci care au semnat conventiile de colaborare cu Ministerul pentru implementarea programului, vor acorda finantare in limita maxima de 200.000 lei pentru firmele infiintate dupa data de 31 ianuarie 2017.
Cum se deruleaza creditul punte?
Creditele punte vor putea fi solicitate de firmele acceptate in program si vor fi garantate prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si de Fondul Roman de Contragarantare, in proportie de 80%.
In acest moment, comisionul de garantare perceput de Fond este de 3,8%, dar acesta ar urma sa scada la 2,5% printr-un protocol care va fi semnat intre FNGCIMM, Fondul de Contragarantare si Ministerul pentru Mediul de Afaceri, a declarat Alexandru Petrescu, presedintele Fondului.
Toate costurile cu creditul (inclusiv dobanda si comisionale) sunt cheltuieli eligibile in program, pentru acele firme care le-au mentionat de la bun inceput in planul de afaceri.
Avantajul creditului-punte este acela ca antreprenorii isi pot acoperi cheltuielile curente din proiect pana la efectuarea celor maximum 3 transe de plata din ajutorul nerambursabil de maxim 200.000 de lei.
Ce comisioane suporta clientul?
Costul creditului va fi format atat din dobanda, cat si din comisioane.
In cazul BCR, dobanda este de 3,5% pe an, in timp ce Banca Transilvania va percepe o dobanda de 3,9%, iar CEC Bank are o dobanda de 3,99% pe an. P
In ceea ce priveste comisioanele, la BCR, totalul acestora, de orice natura, nu va depasi 2% din valoarea creditului, potrivit reprezentantilor bancii.
Banca Transilvania o sa perceapa, pe langa dobanda, un comision de acordare 0,75% si un comision de gestiune lunara de 0,08%.
La CEC Bank, atat comisionul de acordare, cat si comisionul de gestiune se ridica la 0,75% din valoarea creditului si vor fi percepute la data efectuarii primei trageri din credit.
”Creditul-punte este de mare importanta, fiindca in momentul in care dosarele trec de evaluare, urmeaza sa vina sa semneze cu noi acordurile de finantare. In baza acestui acord de finantare, beneficiarul urmeaza sa ajunga la una dintre bancile partenere ale proiectului si, intr-un termen nu foarte lung – insemnand pana in doua saptamani aproximativ, sa primeasca aceasta suma pe care a mentionat-o in planul de afaceri”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, intr-o conferinta de presa.
In programul Start-Up Nation s-au inscris 19.296 de planuri de afaceri, in valoare totala (dupa solicitarile transmise) de 3,74 miliarde de lei, numarul de locuri de munca asumate fiind de 44.681. Insa bugetul programului pentru acest an este de 1,71 miliarde lei. Contractele cu firmele acceptate in program urmeaza sa se semneze pana la sfarsitul lunii septembrie, potrivit ministrului de resort.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News