Riscul de recalificare ca activitate dependenta
Ar trebui in primul rand sa clarificati daca cu firma din strainatate aveti un contract comercial sau sunteti intr-o relatie de dependenta.
Mentionarea salariului fix, lunar poate atrage suspiciunea asupra unei relatii de dependenta, caz in care ar trebui analizat daca este indeplinit cel putin un criteriu in baza caruia autoritatile fiscale sa poata recalifica colaborarea dumneavoastra cu firma din straintate ca avand un caracter de dependenta.
In ipoteza ca activitatea pe care o desfasurati pentru firma din straintate este dependenta, pentru suma lunara primita in baza acestui contract de consultanta s-ar datora contributii sociale intregi (pentru presupusul angajator si pentru presupusul angajat), iar raspunderea pentru plata lor este solidara.
Ar fi destul de dificil ca autoritatile romane sa se indrepte in mod direct catre societatea din afara, caz in care trebuie sa aveti in vedere ca dumneavoastra ati putea fi tinut raspunzator pentru toate aceste contributii in fata autoritatilor fiscale din Romania.
Nivelul acestor contributii ar ajunge la aproximativ 30% in cazul angajatorului (peste onorariul lunar oferit dumneavoastra) si 16.5% in cazul contributiilor datorate de dumneavoastra. Daca va aflati in situatia in care credeti ca aveti un astfel de risc, este recomandat sa analizati mai in detaliu metoda curenta de colaborare si sa identificati daca nu exista alte oportunitati pentru colaborare.
Spre exemplu, paradoxal, incheierea unui contract de munca cu un angajator din strainatate, pentru desfasurarea de activitati in Romania, v-ar duce in situatia obtinerii de venituri din salarii din straintaate pentru care s-ar datora doar contributia la sanatate de 5.5% si impozitul pe venit de 16%. In acest caz insa, angajatorul strain ar trebui sa verifice ca nu cumva activitatile desfasurate de dumneavoastra sa atraga un risc de sediu permanent. Dupa cum se poate observa, implicatiile fiscale sunt destul de complexe iar alegerea unei metode de colaborare sau a alteia trebuie efectuata dupa ce ati luat in calcul toate aspectele adiacente.
Veniturile din activitati independente
In cazul in care nu exista riscul ca structura de colaborare cu societatea din strainatate sa fie recalificata ca activitate dependenta, veniturile obtinute de dumneavoastra se incadreaza in categoria veniturilor din activităţi independente. Ar trebui ca prim pas sa va inregistrati ca persoana fizica autorizata (PFA) si ulterior sa indepliniti obligatiile fiscale aferente.
Din perspectiva impozitului pe venit, obligatia declararii si platii impozitului va revine dumneavoastra. Aceasta obligatie se traduce prin efectuarea de plati anticipate in contul impozitului datorat la bugetul de stat. Platile anticipate de impozit pe venit se stabilesc de organul fiscal competent, pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat (in situatia in care a fost depusa o declaratie privind venitul anual estimat) sau venitul net realizat in anul precedent (din declaratia speciala pentru anul fiscal precedent), dupa caz, realizandu-se prin emiterea unei decizii de impunere comunicata dumneavoastra de catre organul fiscal. Platile anticipate se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, iar anual, aveti obligatia de a depune o declaratie anuala de venit in baza careia se va face si regularizarea in vederea platii / recuperarii diferentelor de impozit. Cota de impozit este de 16%.
Din punctul de vedere al contributiilor sociale de sanatate datorate, pentru veniturile din activitati independente aveti obligatia platii unei contributii sub forma cotei de 5,5% aplicabila asupra veniturilor care se supun impozitului pe venit, plata fiind datorata trimestrial.
In legatura cu contributia pentru asigurarile sociale de state (contributia la pensie), legea curenta permite ca atata vreme cat obtineti in acelasi timp venituri din activitatii independente precum si venituri de natura salariala, sa fiti exceptat de la obligativitatea declararii si platii contributiei de asigurari sociale pentru veniturile din activitatii independente.
Referitor la contributia la fondul de somaj, pentru veniturile din activitati independente asigurarea este voluntara.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News