Un numar de 34 de IMM-uri au solicitat finantare pentru investitii in cercetare si dezvoltare. Dintre acestea, pana in prezent doar 13 au fost considerate eligibile pentru a primi cecuri de inovare. Chiar daca in final toate ar obtine subventia maxima, s-ar consuma mai putin de un sfert din buget.
Cecurile de inovare fac parte din programul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013, fiind lansate la 1 martie 2012. Prin aceste cecuri, statul doreste sa impulsioneze dezvoltarea de parteneriate intre IMM-uri si institutii de cercetare si inovare in scopul utilizarii de tehnologii avansate.
Practic, IMM-urile care doresc sa dezvolte sau sa utilizeze o anumita tehnologie sau au nevoie de un studiu, pot obtine un cec in vederea achizitiei. Fiecare IMM poate obtine un singur cec, acesta nefiind transferabil.
Valoarea maxima a cecului este de 45.000 lei si acopera cel mult 90% din valoarea proiectului. Pentru 2012, bugetul total pus la dispozitie este de 6,45 milioane lei, echivalentul a 143 de astfel de cecuri.
Interes scazut in prima luna de la lansare
De la deschiderea programului si pana la finalul lunii martie, si-au manifestat interesul doar 34 de IMM-uri, conform
datelor Consiliului National pentru Dezvoltare si Inovare (CNDI), coordonatorul proiectului. Dintre acestea, 13 au fost considerate eligibile, pentru restul fiind necesare clarificari in vederea stabilirii calitatii de eligibil sau neeligibil.
Totusi, chiar daca in final, toate cele 34 de firme ar obtine fiecare cate un cec in valoare maxima de 45.000 lei, bugetul necesar ar fi de 1,53 milioane lei, mai putin de un sfert din cel pus la dispozitie de autoritati.
Conform calendarului competitiei, cererile de finantare pot fi primite in continuare, pana la acoperirea bugetului.
Lipsa de informare – principala piedica
Demarajul, mai mult decat modest, al unui program care ar fi putut oferi IMM-urilor posibilitatea de a-si creste productivitatea, nu poate fi explicabil decat prin slaba promovare a acestuia.
Nu a existat un comunicat de presa nici din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MECTS), nici partea CNDI si nici a Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).
Doar premierul Mihai Razvan Ungureanu a facut o usoara referire la acest program in cadrul unui discurs rostit la jumatatea lunii martie.
“La 1 martie 2012, impreuna cu cei responsabili din guvern, am lansat programul de vouchere de inovare dedicate IMM-urilor”, a declarat premierul, aceasta fiind cam singura precizare facuta de autoritati despre acest program.
In timp ce acest program a fost tinut la sertar, alte programe relativ similare derulate de guvern au avut o promovare chiar agresiva:
programul Kogalniceanu, programul penru tinerii antreprenori sau programul Prima Casa.
Spre exemplu, doar in prima ora de la lansarea programului pentru tinerii antreprenori, in martie 2011, se inscrisesera
peste 200 de solicitanti.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News