Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) contesta proiectul de lege privind statutul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). In forma actuala, legea ar putea cauza inchiderea unor firme viabile si concedierea unui numar semnificativ de angajati, sustin reprezentantii Consiliului.
Acestia se refera in mod special la prevederea care confera institutiei capacitatea de a acorda amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri a unei firme.
“Sanctiunile pe care ANPC le poate da sunt cuprinse intre 0,5% si 10% din cifra de afaceri a intreprinzatorilor. Majoritatea firmelor nu realizeaza un profit de asemenea anvergura! Sanctiunile complementare sunt de tipul inchiderii temporare de pana la 6 -12 luni a companiei sau inchiderii permanente”, a afirmat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.
In aceste conditii, reprezentantii CNIPMMR considera ca Senatul trebuie sa respinga aceast proiect sau sa adopte legea cu amendamentele propuse de patronat.
Totodata, membrii CNIPMMR au criticat si atributiile si drepturile exagerate prevazute de actul mentionat pentru ANPC, care ar depasi nivelul celorlalte autoritati publice, inclusiv al instantelor judecatoresti.
In plus, patronatul IMM-urilor atrage atentia ca functia de prevenire si informare nu este reglementata, iar institutia risca sa se transforme intr-una eminamente de control si sanctionare.
Consiliul cere plafonarea amenzilor
Astfel, Consiliul IMM-urilor solicita stabilirea unor limite clare ale amenzilor, iar cuantumul acestora sa fie intre unu si 25 de salarii minime pe economie, adica maximum 12.500 de lei.
In plus, CNIPMMR considera necesara corelarea atributiilor si drepturilor ANPC cu ale celorlate autoritati publice, reglementarea functiei preventive si completarea componentei consiliului autoritatii cu cate un reprezentant al fiecarei confederatii patronale reprezentative la nivel national, pentru asigurarea obiectivitatii si evitarea abuzurilor.
Proiectul de lege a fost adoptat in iunie de Camera Deputatilor si a primit deja aviz favorabil din partea a doua comisii din Senat, aceasta din urma fiind camera decizionala.
Potrivit uneia dintre masurile prevazute in proiect, ANPC poate sanctiona o firma cu amenda de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior, indiferent daca a savarsit fapta cu intentie sau din neglijenta.
Amenda se poate reduce, daca firma recunoaste fapta
Mai mult, ANPC poate reduce sanctiunea in cazul in care firma recunoaste greseala, dar aceasta, indiferent de circumstante, nu poate fi mai mica de 0,2% din cifra de afaceri.
Astfel, daca intreprinderea recunoaste savarsirea faptei, inainte de audieri si, acolo unde este cazul, propune remedii care duc la inlaturarea cauzelor incalcarii, ANPC poate aplica o reducere a amenzii cu un procent cuprins intre 10% si 30% din nivelul de baza al amenzii. Reducerea se aplica si daca amenda este stabilita in cuantumul minim prevazut de lege, fara ca amenda aplicata sa fie mai mica de 0,2% din cifra de afaceri realizata in anul financiar anterior sanctionarii, prevede proiectul de lege.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News