top banner

CNIPMMR: Noul sistem de impozitare a cladirilor omoara 10% din IMM-uri

28 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Reprezentantii IMM-urilor din Romania solicita Guvernului sa elimine din Codul Fiscal prevederile care permit majorarea impozitului pe cladirile detinute de persoanele fizice, folosite in scop comercial. Cererea este motivata de faptul ca foarte multe microintreprinderi sunt in aceasta situatie.
"In actuala formula, microintreprinderile vor avea majorari intre doua si 30 de ori, iar pentru microintreprinderile de supravietuire - 80-90% - va fi o problema sa plateasca si sa-si mentina activitatea", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Prevederile cuprinse in noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, dau posibilitatea autoritatilor locale sa majoreze impozitul pe cladirile detinute de persoanele fizice, care sunt folosite ca sediu de firma, de la 0,1% in prezent la 0,2% - 1,3% dintr-o valoare estimata de un evaluator autorizat.
In cazul cladirilor cu destinatie mixta (atata pentru locuit cat si pentru firma) aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza in functie de suprafata folosita in scop rezidential si in scop nerezidential.
Astfel, pentru camerele folosite pentru locuit, proprietarul va plati impozit ca pentru persoanele fizice, intre 0,08% - 0,2% , in conditiile in care cota actuala este de 0,1%, aplicata la o valoare care depinde de mai multi factori, cum ar fi materialul din care e construita locuinta, zona, utilitatile, etc.
La acest impozit, se adauga cel calculat pentru camera sau camerele in care functioneaza firma: 0,2% - 1,3% .
Mentinerea acestui sistem de impozitare va duce la desfiintarea a minim 10% din IMM si diminuarea activitatii a peste 30% din IMM-urile actuale, cu desfiintarea unui numar de aproximativ 100.000 de locuri de munca, sustin reprezentanti CNIPMMR.
Firmele cer sprijin pentru acces la finantare si reducerea birocratiei
Intr-un document adoptat de Consiliu mai sunt cuprinse si alte solicitari ale mediului de afacei catre autoritati.
Printre acestea se afla accesul firmelor mici la finantare din programul de relansare economica a Uniunii Europene lansat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, in valoare de 315 miliarde de euro, din care 75 de miliarde pentru IMM-uri.
O alta cerinta se refera la imbunatatirea accesului la finantare pentru firmele mici pin infiintarea unei banci speciale destinata acestora, prin instituirea, potrivit practicii europene, a mediatorului de credite pentru IMM-uri, si prin relansarea procesului investitional.
De asemenea, firmele cer reducerea cu cel putin 10% a numarului de autorizatii, avize, licente si permise pentru agentii economici, alocareaunei cote de cel putin 0,4% din PIB pentru finantarea IMM-urilor, reducerea cu minimul 25% a numarului de plati fiscale pentru intreprinzatori, care este cel mai ridicat din UE (Romania – 39 plati/an, media UE27 – 12,5 plati/an) si eliminarea penalitatilor de intarziere privind creantele bugetare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul