Asociatia Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) s-a saturat ca diversi indivizi sa se lanseze la televiziuni cu diferite propuneri pentru relansarea economica si a decis sa inainteze Guvernului un set propriu de masuri anticriza.
Reprezentantii ACPR considera ca singurul program anti-criza viabil pe care Romania il are la momentul actual este scrisoarea catre FMI. Pornind de la premisa ca tara este inca in plina criza, fapt confirmat de faptul ca PIB nu da semne de crestere, acestia au gandit un program propriu de masuri anticriza.
In urma unei dezbateri cu celelalte patronate, ACPR va inainta Guvernului o lista de masuri anticriza care prevad mai ales reluarea procesului investitional.
Programe regionale, nu nationale
“Fiecare regiune are o serie de particularitati de dezvoltare economica si de aceea cerem Guvernului sa avem si programe regionale anticriza, nu doar unul national”, a declarat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al ACPR.
Pe langa asta, reprezentantii ACPR considera ca este vitala organizarea unei celule anticriza. “Nu putem sta la nesfarsit sa asteptam o crestere economica care nu va veni singura, iar statul s-a obisnuit ca mediul privat sa salveze Romania”, a explicat Agathon.
Avand in vedere ca peste 75% din intreprinzatorii din Romania sunt puternic marcati de criza, reprezentantii ACPR considera ca mediul privat are nevoie de masuri imediate.
O prima masura propusa de ACPR este eliminarea impozitului minim pentru IMM. Desi premierul Emil Boc a declarat ca acest impozit va fi eliminat din toamna acestui an, reprezentantii ACPR considera ca aceasta masura trebuie aplicata imediat.
Accelerarea absorbtiei de fonduri europene este o alta masura care ar trebui implementata pentru revigorarea mediului privat din Romania, iar schemele de ajutor de stat ar trebui sa fie modificate astfel incat sa poata fi accesate si pentru proiecte de 20.000 de euro si 10 locuri de munca, conform reprezentantilor ACPR.
Acestia considera ca statul ar trebui sa sprijine crearea de noi firme. Desi exista deja un program de start-up functional, acesta are nevoie de fonduri de aproximativ 100 milioane lei pentru crearea a 10 milioane de firme.
ACPR a inclus in masurile anticriza si concesionarea proiectelor de infrastructura si extinderea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News