Infiintarea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, crearea unei banci comerciale de stat pentru finantarea interprinderilor mici si mijlocii si facilitati la infiintarea unei firme. Acestea sunt doar cateva din masurile cuprinse intr-un program de guvernare lansat de Consiliul National pentru IMM-uri.
“Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri” propus de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) este structurat pe sapte capitole si contine multiple obiective.
Printre cele mai importante obiective se numara plasarea Romaniei ca tara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei si in primele 20 de tari la nivel global (indicator masurabil in rapoartele Doing Business, locul 37 in anul 2016, si in Global Entrepreneurship Index rankings, locul 42 in 2016).
In plus, este urmarita protejarea investitorilor romani prin sustinerea eforturilor acestora de investitii si promovarea intereselor de export ale acestora.
Totodata, printre obiective se mai numara transferul de autoritate din partea statului spre entitati de tip parteneriat public-privat, debirocratizarea masiva a sistemului (niciun document pe care statul il detine nu poate fi solicitat unui contribuabil, nicio sanctiune administrativa fara o actiune de preventie), un sistem fiscal atractiv, programe de finantare adecvate antreprenoriatului implementate in parteneriat public-privat.
Codul Fiscal nu trebuie modificat cel putin patru ani
De asemenea, CNIPMMR vrea sa rezolve problema referitoare la somajul in randul tinerilor, sub 25 de ani, si sa reduca procentul de la 24% in prezent, sub 3%.
Pentru atingerea acestor obiective, Consiliul propune infiintarea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, ca structura administrativa moderna aliniata nevoilor antreprenorilor.
In plus, programul cuprinde si o serie de alte masuri care privesc implementarea programelor de finantare din fonduri europene, stimularea crearii de locuri de munca in sectorul privat, sprijinirea turismului dar si o serie de alte masuri legislative.
La capitolul ”Acces la Finantare”, CNIPMMR cere ca, timp de patru ani, Codul Fiscal sa nu fie modificat, dar sa se aplice reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19% si eliminarea impozitului pe constructiile speciale incepand de la 1 ianuarie 2017 (masuri prevazute de actualul Cod Fiscal). De asemenea, Consiliul solicita si mentinerea actualului sistem de impozitare pentru IMM-uri.
In plus, se reia ideea infiintarii unei banci pentru IMM (banca de dezvoltare), dar si sustinerea creditarii IMM-urilor si a programelor speciale de finantare a micilor intreprinzatori, alaturi de implementarea programelor de finantare din fonduri europene.
Proceduri simple si ieftine pentru infiintarea firmei
Pentru sprijinirea si promovarea antreprenoriatului, se propune gratuitate pentru infiintarea firmei, cu un capital social de un euro, procedurile de infiintare sa dureze o zi, sa se acorde o e-semnatura gratuita, un e-sediu si un prim cont bancar gratuit (daca se alege deschiderea contului la banca pentru IMM-uri a statului).
De asemenea, Consiliul sustine alocarea unui grant de maxim 25.000 euro pentru intreprinzatorii debutanti
care sa acopere 90% din valoarea investitiei, simplificarea procedurilor pentru viza de antreprenor, operationalizarea legii business angels si a legii privind finantarea participativa – crowdfunding.
Programul mai contine si masuri pentru sustinerea investitiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni, de minim doua milione de euro, prin acordarea unei finantari de 50% din valoarea investitiei.
In turism, CNIPMMR propune, printre altele, scutirea de impozit pe profit, taxe locale reduse in primii ani de functionare si reducerea TVA la marja agentiei de turism de la 20% la 9%.
In plus, se are in vedere constituirea Fondului de garantare in turism - pentru asigurarea turistilor in cazul insolventei agentiilor de turism.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News