Romania primeste o noua derogare de la Uniunea Europeana in privinta plafonului de TVA. Consiliul Uniunii a aprobat recent aceasta derogare, astfel ca, intre 2018 si 2020, plafonul pana la care firmele vor fi scutite de obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA va fi de 300.000 de lei, majorat de la 220.000 de lei.
In cazul in care nu s-ar fi obtinut derogarea, in Romania s-ar fi revenit la plafonul anterior de 118.000 de lei incepand de anul viitor.
"Prin derogare de la articolul 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE, Romania este autorizata sa acorde o scutire de la plata TVA persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri anuala nu depaseste echivalentul in moneda nationala a 88 500 EUR la cursul de schimb din ziua aderarii sale”, se mentioneaza in actul citat.
Acest plafon a fost solicitat Comisiei Europene de autoritatile romane printr-o scrisoare inregistrata de Comisie la 26 aprilie 2017, prin care Romania a solicitat o autorizare de prelungire a derogarii de la articolul 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE si, in acelasi timp, de ridicare a pragului de scutire la echivalentul in moneda nationala al sumei de 88 500 euro.
Decizia Consiliului fost adoptata recent si a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
In Romania este in vigoare o derogare obtinuta inca din 2012
In prezent, Romania beneficiaza de o derogare obtinuta inca din 2012 si prelungita ulterior, potrivit careia pragul de scutire de TVA este fixat la 65.000 de euro, echivalentul a 220.000 de lei.
Intentia autoritatilor de a majora plafonul actual, de 220.000 de lei, de la care firmele sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA, la valoarea de 300.000 de lei (88.500 de euro), este inclusa intr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ce a trecut de Senat in iunie 2017 si care se afla acum, pentru votul decisiv, la Camera Deputatilor.
Insa, pentru ca noua masura sa poata fi aplicata, autoritatile aveau nevoie de o noua aprobare din partea Consiliului Uniunii Europene, in conditiile in care nu se doreste doar prelungirea situatiei actuale, ci si cresterea plafonului maxim.
Odata ce Consiliul a aprobat solicitarea Romaniei, proiectul de act normativ isi va putea continua traseul legislativ si va putea fi adoptat in timp util, adica pana la finalul anului.
Codul fiscal stabileste, la articolul 310, ca persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de scutire (65.000 de euro in prezent), poate aplica regimul special de scutire pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform normelor in vigoare.
O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News