top banner

Cum pot companiile sa isi incaseze mai usor facturile?

09 Iunie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Intr-o perioada in care insolventa partenerilor de afaceri este la un minut distanta, iar legislatia nu tine partea creditorilor, un scut de protectie poate veni din zona asigurarilor de credit si a factoringului. Cele doua produse sunt mai degraba complementare si ofera siguranta incasarii sumelor facturate si lichiditate imediata.
Asigurarile de risc credit sunt prea putin cunoscute si utilizate de companiile din Romania. Chiar daca beneficiile oferite sunt multiple si pun la adapost firmele de eventuale socuri, astfel de asigurari sunt cautate abia in perioade de crize.
Acest tip de asigurare presupune plata unei prime catre o companie specializata. Aceasta din urma se obliga sa plateasca clientului contravaloarea facturilor emise catre diversi debitori, daca datoriile nu sunt achitate la scadenta.
Colac de salvare impotriva socurilor
Nu doar propria insolventa ar trebui sa ingrijoreze antreprenorii, ci in aceeasi masura si insolventa partenerilor.
Daca in cazul anumitor debitori, firmele isi iau de la inceput riscul de a nu mai primi, integral sau partial, banii facturati, adevaratele probleme apar in cazul in care un partener vechi si sigur ofera surpriza neplatii.
“In ultimii trei ani, in Romania am avut 650 de cazuri de default. Dintre acestea 20% au reprezentat cazuri de debitori care pana in ultima zi au platit toate datoriile anterioare la timp, dar la momentul scadentei facturii au disparut, fara sa lase macar loc de actiuni juridice”, a precizat Makis Tzeis, directorul general al Atradius Credit Insurance in cadrul unei conferinte ICAP.
Conform calculelor Atradius, pentru o astfel de pierdere de 50.000 euro, la o rata de profit de 4%, compania ar trebui sa genereze o cifra de afaceri suplimentara de 1,25 milioane euro pentru a compensa.
“Evaluarea riscului este baza oricarei activitati de credit. Intr-o perioada in care insolventa este la doar un minut departare si legislatia nu protejeaza creditorul, este important sa fim pregatiti”, a precizat Dan Stoica, presedintele RomFactor.
Conform acestuia, factoringul si asigurarea de risc de credit sunt doua produse complementare, care pot pune la adapost companiile in fata pierderilor.
Asigurarile de risc cresc sansele de a obtine finantare
Produsele de asigurare nu ofera doar protectie dar imbunatatesc si situatia financiara a companiei care le achizitioneaza.
Politele de asigurare de risc de credit functioneaza de multe ori si ca garantii pentru obtinerea de finantare de la banca sau de la o companie de factoring.
Atata vreme cat finantatorul are siguranta ca la momentul scadentei, clientul va incasa banii fie de la propriul debitor fie de la firma de asigurare, acordarea finantarii devine mult mai facila.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul