Întrebare
Sa presupunem urmatoarea speta : eu detin un SRL, capital social 200 lei. Vine o alta firma, tot SRL, si zice: "vreau sa devin actionar la firma ta, printr-un aport de bani la capitalul social". Eu sunt de acord, el vireaza banii si devine action
Capitalul social este definit in literatura de specialitate ca fiind acea parte din patrimoniul unei societati comerciale, care cuprinde aportul in bani sau in natura, adus de membrii societatii la data constituirii acesteia, pentru a servi la infaptuirea activitatii ei si la atingerea scopului urmarit.
Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni/parti sociale noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor/partilor sociale existente in schimbul unor noi aporturi în numerar si/sau in natura.
Cu alte cuvinte, capitalul social reprezinta valoarea totala a aporturilor efectuate de catre actionari/asociati si care au intrat in patrimoniul societatii.
Suma de bani depusa in conturile bancare ale sociatatii ca aport la constituirea sau la majorarea capitalul social poate fi utilizata in activitatea curenta a societatii pentru achizitia de bunuri si/sau servicii, plata salariilor, plata taxelor si impozitelor, etc.
Justificarea utilizarii banilor se face pe baza documentelor financiar-contabile prevazute de Ordinul nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial nr. 870/2008, respectiv chitanta, extras de cont, decont de cheltuieli, etc.
Trebuie facuta distinctia intre valoarea capitalului social si suma de bani depusa in banca ca aport la constituirea sau la majorarea capitalul social. Valoarea capitalului social se poate modifica prin majorarea sau reducerea acestuia in baza hotararii AGA si a mentiunii la Registrul Comertului, iar in cazul unui SRL valoarea minima a capitalului social este de 200 lei.
Suma de bani depusa in banca ca aport la constituirea sau la majorarea capitalul social nu trebuie, in mod obligatoriu, pastrata ca atare in contul bancar, indiferent de nivelul acesteia (200 lei sau mai mult). Ea poate fi consumata integral de catre societate intocmai ca orice disponibilitate in numerar sau la banca pe care o are societatea.
Subliniez ca suma de bani poate fi utilizata de societate si nu de actionarii/asociatii acesteia. Actionarii/asociatii societatii pot dispune de bani din firma doar in masura in care acestia reprezinta dividende sau se procedeaza la reducerea capitalului social.
Prin urmare, aveti voie sa utilizati suma de 200 lei adusa ca aport la majorarea capitalului si inclusive suma de 200 lei adusa ca aport la constituirea acestuia, dar pentru beneficiul societatii si nu al dumneavoastra personal.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News