top banner

Exportatorii nu vad beneficii in deprecierea leului

29 Mai 2012 | Autor: Conso

In ciuda unei pareri inradacinate conform careia un curs mai mare ajuta exporturile, antreprenorii romani tin sa vina cu contraargumente. Deprecierea leului nu este de dorit, in conditiile in care materiile prime sunt in majoritate din import, iar incasarile se lasa asteptate. Stabilitatea este singura solutie viabila.
Este evident ca exporturile sunt unul dintre principalii piloni ai cresterii economice atat de mult asteptate.
“Nu avem alternativa, noi ca Romania, la crestere economica care sa stimuleze exporturile”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia celebrarii a 20 de ani de existenta a EximBank, precizand ca indiferent cum este gandita politica economica, datoria externa tot trebuie sa fie rambursata.
Cursul de schimb inselator
In timp ce exporturile sunt considerate esentiale, exportatorii nu par sa fie extrem de incantati de deprecierea puternica a leului din ultimile luni. Chiar daca teoria spune ca atunci cand leul se depreciaza, exportatorii contabilizeaza sume mai mari in moneda locala, perioada lunga a incasarilor si diversi factori externi diminueaza acest beneficiu.
“Ceea ce intereseaza atat pe exportatori cat si pe importatori este stabilitatea cursului”, a precizat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, prezent la evenimentul de aniversare a EximBank.
Maria Grapini, antreprenoare in domeniul textilelor, a sustinut ca exista o falsa perceptie conform careia un leu depreciat sustine exporturile.
“De la preluarea comenzii pana la livrare si incasare dureaza 2-3 luni, chiar mai mult, in timp ce noi trebuie sa platim materiile prime din import cu bani cash”, a precizat aceasta.
Astfel, orice miscare pe piata valutara duce la o destabilizare a bugetului si ajunge o pierdere daca se inregistreaza in anumite faze nefavorabile ale ciclului de productie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul