Firmele mici si mijlocii din Romania vor avea la dispozitie 865 de milioane de euro din fonduri europene prin noul Program Operational Regional (POR) 2014-2020. Programul a fost aprobat recent de Comisia Europeana. La acesti bani se vor adauga si altii din Progranul de Capital Uman, cel de Competitivitate si Programul National de Dezvoltare Rurala.
Daca se adauga si partea de cofinantare din fonduri nationale, sumele destinate IMM-urilor in noul POR sar de 1 miliard de euro in perioada de programare 2014-2020.
"Circa 206 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer tehnologic,o noutate fata de programul anterior, iar 877 milioane euro - pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive", a anuntat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care gestioneaza, prin autoritatea sa de management noul program.
La randul sau, Comisia Europeana sustine ca, prin noul POR, mai mult de 5.000 de firme mici si mijlocii vor fi sprijinite, ceea ce va duce la o crestere de aproape 50% a productivitatii muncii in regiunile mai putin dezvoltate.
Pasii urmatori constau in publicarea, de catre autoritatile romane, a ghidurilor solicitantilor si demararea apelurile oficiale pentru proiecte.
In noul program, IMM-urile au la dispozitie doua axe priorotare din cele 11. Este vorba de Axa prioritara 1 – Bani pentru inovare si transfer tehnologic, prin care firmele mici si mijlocii vor avea la dispozitie 165 de milioane de euro pentru consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii.
Pentru a primi bani europeni, firmele trebuie sa prezinte un plan de afaceri care sa dmonstreze orientarea catre piata si durabilitatea investitiei, precum si incadrarea in domeniile prioritare de dezvoltare, identificate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
In Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii IMM-urilor, firmele vor avea la dispozitie 700 de milioane de euro pentru consolidarea pozitiei pe piata a IMM-urilor in domeniile de competitivitate ale Romaniei, prcum si pentru cresterea productivitatii muncii in firmele din acele sectoare.
Cele 10 sectoare pe care statul roman le considera "de viitor" pentru Romania sunt: Turism si ecoturism, Textile si pielarie, Lemn si mobila, Industrii creative, Industria auto si componente, Tehnologia informatiilor si comunicatiilor, Procesarea alimentelor si a bauturilor, Sanatate si produse farmaceutice, Energie si management de mediu, precum si Bioeconomie (agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News