Firmele vinovate de incalcarea legislatiei ar putea beneficia de masuri de preventie. Acestea se acorda, insa, o singura data pentru fiecare fapta, intr-un termen de 5 ani. Facilitatea nu este valabila, insa, pentru munca la negru sau angajarea minorilor. Prevederile sunt cuprinse in proiectul Legii preventiei.
Mecanismul de functionare care va sta la baza elaborarii acestui proiect de act normativ a fost prezentat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, in sedinta de Guvern.
Planul de conformare inlocuieste amenda la prima abatere
Autoritatea care constata contraventia nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare, ci va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare.Acesta va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta, care nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare.
Scopul Legii preventiei va fi prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, astfel incat contribuabilul sa beneficieze de un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale, se arata intr-un comunicat al Ministerului.
"Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit", se precizeaza in documetul citat.
Dupa expirarea termenului de conformare, autoritatile pot relua controlul si, daca se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, se pot aplica sanctiunile prevazute de legile in vigoare.
"Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri, iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma. Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de asteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la imbunatatirea modului in care acesta functioneaza", a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.
Cand se aplica Legea preventiei?
Legea preventiei se va aplica pentru sanctiunile prevazute de: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de munca, Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministeriala si adoptarea in sedinta de Guvern este 23 februarie 2017.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News