top banner

Firmele resimt tot mai acut cresterea dobanzilor

04 Iulie 2018 | Autor: Conso

Reticenta firmelor fata de creditele bancare a scazut usor in ultimele 12 luni, insa ramane extrem de ridicata, in special in cazul IMM-urilor. Problemele intampinate de acestea in accesarea unui imprumut de la o banca sau un IFN raman, in principiu, aceleasi, insa cresterea dobanzilor si comisioanelor este tot mai presanta in ultima perioada.
Din sondajul semestrial derulat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in randul companiilor reiese ca ponderea firmelor care nu au aplicat pentru un credit de la banci/IFN in ultimele 12 luni, din diverse motive, s-a diminuat comparativ cu sondajul anterior, la 78% (de la 85%).
Acest comportament, privind o apetenta scazuta pentru creditare, defineste cu precadere IMM-urile (78%), in timp ce in cazul corporatiilor procentul este in jur de 51%. Dintre firmele care au apelat la astfel de finantare, 86% au avut succes in a reusi sa contracteze creditul si in a primi intreaga suma solicitata.
Dintre IMM-uri, 22% la suta au apelat la finantare de la institutii de credit sau alte institutii financiare nebancare, iar 19% au primit aprobare pentru toata finantarea solicitata. Rata de succes este mai scazuta decat in cazul companiilor mari, in randul carora jumatate au incercat sa obtina un imprumut si 44% au beneficiat de intreaga suma pe care au cerut-o.
Ce probleme au companiile la accesarea unui credit?
Printre dificultatile majore intampinate de companiile nefinanciare in accesarea finantarii de la banci si/sau IFN se afla cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor, clauzele contractuale, dar si birocratia, conform raspunsurilor companiilor participante la un sondaj BNR, care au aplicat in vederea contractarii unui credit in ultimele 12 luni.
De asemenea, raportat la sondajul anterior, derulat cu jumatate de an in urma, procentul firmelor care au raspuns ca nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor reprezinta o dificultate majora in accesarea unui credit a crescut cu 9 puncte procentuale.
Costul de finantare are un impact mai ridicat asupra IMM-urilor, comparativ cu companiile de talie mare. Astfel, daca sondajul anterior firmele mici se plangeau in special de cerintele privind valoarea sau tipul garantiei solicitate de institutia financiara, in perioada aprilie 2017 – martie 2018, pe primul loc in ceea ce priveste dificultatile intampinate in accesarea finantarii se afla nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor.
Si in cazul companiilor mari, fata de exercitiul anterior, costul finantarii a avansat pe locul doi in clasamentul obstacolelor privind accesarea unui credit.
Produsele oferite de banci si IFN sunt utilizate in cea mai mare masura de catre firmele din agricultura, in timp ce companiile din constructii si imobiliare apeleaza cel mai putin la aceste tipuri de finantare.
Cum isi alege o firma banca de la care ia credit?
Criteriul principal de selectie a unei institutii financiare de catre firme l-a reprezentat, ca si in exercitiile precedente, relatia de afaceri pe care firma o are deja cu institutia financiara (78% dintre companii). Alte criterii avute in vedere au fost costurile mai reduse, conditiile, termenii de creditare sau clauzele contractuale, precum si reputatia sau notorietatea institutiei financiare
In cazul accesarii fondurilor europene, ca si in exercitiul anterior, companiile nu au avut experienta relevanta in ultimele 12 luni (conform raspunsurilor a 96% dintre participantii la sondaj). O apetenta mai mare pentru fondurile europene se constata in randul companiilor de talie mare, in cazul carora 14% au aplicat pentru proiecte cu astfel de finantare, iar 5% dintre acestea au primit rambursarea fondurilor anterior ultimelor 12 luni.
Per ansamblu, firmele din Romania apeleaza cu greu la finantare externa si prefera sa se sustina din reinvestirea profitului, credit de la actionari sau credit comercial (plata cat mai indelungata a facturilor).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul