top banner

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

20 Iulie 2018 | Autor: Conso

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.
 
Pe locul doi la capitolul finantare este creditul furnizor si abia pe trei creditul bancar, reiese din Carta Alba a IMM-urilor, ajunsa la editia a XVI-a, realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
 
In cazul creditului bancar, procentul celor care apeleaza la o astfel de forma de finantare este in scadere semnificativa, de la 19,5% anul trecut, la 15,7% in prezent.
 
Reprezentantii Consiliului sustin ca aceasta reprezinta o problema reala pentru firmele din Romania, pentru ca pe baza de autofinantare nu se poate obrine o dezvoltare puternica, cu atat mai putin cu pretentii de internationalizare.
 
“8 din 10 firme se autofinanteaza. Aceasta a fost si ramane o problema sistemica si poate, impreuna cu autoritatile, ar trebui sa facem ceva pentru a imbunatati accesul la finantare pentru firmele mici si mijlocii”, a declarat presedintele Consiliului, Florin Jianu.
 
Cat despre fondurile europene, acestea raman in continuare inabordabile pentru antreprenori, doar 1 din 10 spunand ca acestea reprezinta o oportunitate de finantare.
 
Care sunt cele mai grave probleme ale firmelor?
 
Si totusi, problema finantarii nu este cea mai grava cu care se confrunta firmele din Romania.
 
Birocratia, lipsa fortei de munca si fiscalitatea excesiva pe munca sunt in continuare dificultatile cele mai importante pentru IMM-uri.
 
Anul trecut, birocratia ocupa locul al doilea in topul problemelor cu care se confrunta micile afaceri, dupa concurenta neloiala (care anul acesta ocupa locul 4).
Comparativ cu anul trecut, problemele legate de forta de munca au urcat pe locul doi (46% din intreprinzatori mentionandu-le) de pa locul sapte (35%).
 
Si problemele legate de inflatie sunt tot mai des evocate de intreprinzatori. In 2017, 30% dintre antreprenori se plangeau de cresterea preturilor, iar in 2018 procentul a urcat la 40%. Acesta ester unul din factorii care afecteaza profund competitivitatea firmelor si economia nationala, subliniaza Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al CNIPMMR. 
 
Pe de alta parte, 3 din 10 intreprinzatori romani considera evolutia mediului de afaceri ca fiind una pozitiva in 2018. Acest trend este in crestere fata de anul trecut cu aproximativ 4 procente.
 
Printre principalele oportunitati in afaceri ale IMM-urilor in anul 2018, antreprenorii chestionati au precizat: cresterea pe piata interna — 67,80%, penetrarea pe noi piete — 54,38%, asimilarea de noi produse — 44,90%, folosirea de noi tehnologii — 43,47%, obtinerea unui grant — 41,68%, realizarea unui parteneriat de afaceri — 24,69%, sporirea exporturilor — 21,82%.
 
De asemenea, cercetarea arata ca 11,17% dintre participantii la sondaj au anticipat o evolutie pozitiva a situatiei economice a Romaniei in anul 2018, procent aproape identic cu cel din anul anterior (2017: 11,07%).
In acelasi timp, 30,87% dintre intreprinderi au estimat ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2018 va favoriza derularea activitatilor intreprenoriale. Acesta este cel mai ridicat procent de dupa criza, spune Ovidiu Nicolescu, insa nu s-a ajuns inca la nivelul anterior crizei, cand 50% dintre antreprenori sustineau ca mediul afaceri din Romania este favorizant dezvoltarii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul