Regulamentul BNR privind conditiile de acordare a creditelor, ce include pe langa populatie si companiile, a fost publicat in Monitorul Oficial. Din primavara, firmele care au incasari in lei dar vor sa se imprumute in valuta vor trebui sa faca dovada ca pot sustine datoria si in cazul unei deprecieri masive a leului.
Firmele care vor dori sa se imprumute in euro vor fi obligate sa faca dovada ca au o situatie financiara solida si venituri suficiente pentru a face fata ratei lunare, chiar si in cazul unei deprecieri masive a leului.
Pe langa firme, in categoria “entitatilor nefinanciare” carora li se aplica noile reguli sunt incluse si persoanele fizice autorizate (PFA), precum si alte categorii de asociere conforme cu prevederile legislative.
Mai putine credite in valuta
Regulamentul BNR impune bancilor sa stabileasca conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta decat cele aplicabile creditelor similare in lei.
Creditele in valuta sau indexate la cursul unei valute vor putea fi acordate companiilor care obtin venituri in lei doar daca acestea demonstreaza ca dispun de capacitate de rambursare si in conditii de depreciere “severa” a monedei nationale.
Aceasta corespunde, in opinia BNR, unei cresteri a cursului euro/leu cu 35,5%, a cursului dolar/leu cu 40,9% si a celui franc elvetian/leu cu 52,6%.
Firmele pot ocoli aceste impuneri numai in cazul in care, conform regulamentului, se acopera la riscul valutar printr-un contract hedging sau daca obtin venituri in valuta.
Dupa caz, bancile trebuie sa ia in considerare si o posibila majorare a ratei dobanzii cu 0,6 puncte procentuale atunci cand evalueaza capacitatea de rambursare. Aceasta prevedere nu se va aplica in cazul creditelor cu dobanda fixa.
In urmatoarele 90 de zile, bancile trebuie sa transmita catre BNR normele de creditare, conforme cu noul regulament, in vederea aprobarii.
Conform datelor BNR, firmele prefera acum creditarea in valuta. La finalul lunii octombrie, valoarea creditelor in lei acordate persoanelor juridice se ridica la 50 miliarde lei, in timp ce valoarea creditelor in valuta echivala cu 73,7 miliarde lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News