Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM afirma ca intreaga activitate a sa s-a desfasurat cu respectarea prevederilor legale. In plus, Fondul nu intra in contact cu beneficiarii finali ai garantiilor si este supravegheat atat de BNR cat si de alte institutii de stat sau de catre firme de audit private.
Conform reprezentantilor Fondului, actiunile de supraveghere, misiunile de audit si controalele realizate de diverse entitati (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Corpul de Control al guvernului, Corpul de Control al MECMA) nu au identificat deficiente in derularea activitatii.
De asemenea, Fondul este supus si auditarii externe, din partea unei companii din cadrul “big four”.
Fondul se afla sub supravegherea prudentiala a BNR, in calitate de institutie financiara nebancara, inregistrata in Registrul Special. Fondul are obligatii de raportare similare bancilor, supusa controalelor de specialitate desfasurate cel putin anual. Si din aceasta perspectiva, reprezentantii Fondului, afirma ca rapoartele de supraveghere nu au indicat deficiente.
Fondul nu intra in contact direct cu solicitantii
In conformitate cu practica la nivelul tutror fondurilor de garantare din Europa, FNGCIMM nu intra in contact cu beneficiarii finali ai produselor sale, indiferent daca acestia sunt persoane fizice (spre exemplu in cazul programului Prima Casa) sau IMM-uri.
Dosarul de credit, cuprinzand actele originale ale unui IMM solicitant de credit, se depune numai la banca. In urma analizei si aprobarii acestuia, se transmit copii ale actelor catre Fond, impreuna cu alte documente explicative puse la punct de banca si acte referitoare la garantiile puse la dispozitie de IMM.
In situatia in care banca aproba creditul, dar firma solicitanta nu are colateralul necesar, banca poate sa solicite garantia Fndului. Aprobarea emiterii garantiilor de catre FNGCIMM se realizeaza prin decizia colectiva a doua comitete, compuse fiecare din cate 5 membri, cu drept egal de vot.
FNGCIMM este un fond ce actioneaza dupa reguli europeane
FNGCIMM este un fond cu capital de risc, instituit in scopul sustinerii activitatilor intreprinzatorilor, fiind un instrument al statului pentru implementarea diverselor politici de sprijinire a dezvoltarii sectorului IMM.
Fondul functioneaza dupa reguli de principiu europene, in baza apartentei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association). Aceasta asociatie reuneste in prezent peste 40 de fonduri de garantare si contragarantare din 22 de state europene si Turcia.
Presedintele FNGCIMM este si membru in consiliul de Administratie al Asociatiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News