In conditiile in care accesul la credite a devenit tot mai greu pentru IMM-uri, Comisia Europeana doreste sa imbunateasca sistemul de finantare prin intermediul fondurilor de capital de risc (venture capital). Acestea vor sustine financiar mai ales companiile nou infiintate, inclusiv in afara granitelor nationale, prin sumele stranse de la investitori.
Comisia Europeana a prezentat o noua strategie privind imbunatatirea accesului sectorului IMM la finantare. Planul implica un sprijin tot mai mare din partea bugetului UE si a Bancii Europene de Investitii, precum si o propunere de regulament privind fondurile de capital de risc sau venture capital, cum sunt denumite pe pietele financiare.
Fondurile private au rate de succes mai mari decat creditele bancare
In urma studiilor realizate de Comisia Europeana, a reiesit ca o societate care apeleaza la fonduri de capital de risc pe termen lung are mai mult succes decat o societate care trebuie sa se bazeze pe fonduri pe termen scurt, acordate de banci.
Acest fapt este in general atribuit analizei riguroase efectuate de fondurile de capital de risc inainte de a investi intr-o societate. In plus, fondurile ofera si expertiza si consultanta companiei nu doar la acordarea capitalului necesar, ci si pe parcursul desfasurarii activitatii.
Propunerea vina in contextul in care accesul la creditele bancare este din ce in ce mai redus. Date europene recente arata ca una din trei companii care solicita un credit bancar nu obtine finantarea necesara, fie deloc fie doar intr-o proportie mult mai mica.
Fondurile isi vor derula mai usor activitatea in spatiul comunitar
Conform noului regulament, fondurile de capital de risc vor putea colecta mai usor sume de la investitori in intreaga Uniune Europeana, in beneficiul intreprinderilor nou infiintate.
Intr-o prima, faza participarea la aceste fonduri va fi permisa numai investitorilor profesionali si firmelor specializate in management de investitii. Pe viitor insa se doreste deschiderea acestor fonduri catre marele public.
Odata ce sunt indeplinite anumite cerinte, toti administratorii de fonduri pot mobiliza capital, sub denumirea de “fond european de capital de risc”, oriunde pe teritoriu UE, fara a mai fi nevoiti sa indeplineasca cerinte complicate, ce difera de la un stat la altul.
Acest lucru va fi posibil prin introducerea unui cadrul legislativ unic, care sa permita o mobilitate mai mare fondurilor ce isi propun sa sustina sectorul IMM.
“Avem nevoie de mai mult capital de risc in Europa. Ajutand societatile sa devina mai inovatoare si mai competitive, capitalul de risc va crea societatile europene ale viitorului”, a precizat Michel Barnier, comisarul responsabil pentru piata interna.
Pentru a obtine marca “Fond european de capital de risc”, fondurile trebuie sa investeasca cel putin 70% din capitalul mobilizat in IMM-uri nelistate la bursa.
Europa copiaza reteta SUA
Fondurile de capital de risc isi au originea in Statele Unite ale Americii, unde implicarea lor in economie este mult mai puternica decat in UE. In prezent, in timp ce in Europa doar 2% din finantarile totale acordate IMM-urilor sunt atribuite fondurilor de capital de risc, in SUA procentul urca la 14%.
Mai mult, un fond european are o marime medie de 60 milioane euro, in timp ce in SUA, suma este mai mult decat dubla.
Fondurile ofera finantare prin intrarea in actionariatul unei companii nou infiintate. Aceasta strategie presupune o mai buna impartire a riscurilor si ofera companiei sustinere din partea fondurilor si pe parcursul derularii activitatii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News