Solicitantii de fonduri europene vor beneficia de proceduri simplificate care ar urma sa imbunatateasca accesul la sume precum si reducerea timpului obtinerii unei finantari din bugetul european. Noile reglementari vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2013.
Solicitantii de fonduri UE, fie ca este vorba de agenti economici, ONG-uri, cercetatori, studenti, municipalitati sau alte entitati, vor beneficia din 2013 de reguli simplificate pentru obtinerea finantarilor necesare.
Modificarea a fost luata in calcul inca din 2009, in cadrul consultarilor publice ce au precedat propunerile Comisiei Europene iar forma pusa la punct de autoritatile europene, inainte de a fi transmise Parlamentului, a fost
anuntata inca din vara.
Printre modificarile ce vor fi aduse reglementarilor in vigoare se numara:
• Beneficiarii de fonduri nu vor mai fi obligati sa deschida conturi bancare separate purtatoare de dobanzi. Mai mult, chiar daca exista castiguri din dobanzi, acestea nu vor mai trebui returnate bugetului UE si nici nu vor fi considerate venituri ale proiectului.
• De asemenea, noile reguli vor reduce intervalul de timp dintre cererile de propuneri, incheierea unor acorduri de grant si termenele de plata.
• In prezent, beneficiarii care solicita granturi mai mici de 25.000 euro pot trimite documentatie simplificata. Pragul va fi majorat la 60.000 euro.
• Sistemul de grant se va concentra mai mult asupra efectuarii platilor pentru furnizarea rezultatelor decat asupra rambursarii cererilor de plata, printr-o utilizare sporita a sumelor forfetare, a ratelor forfetare si a costurilor unitare.
• Autoritatile din statele membre care gestioneaza fonduri UE vor trebui sa semneze si sa prezinte Comisiei declaratii anuale care sa ateste ca fondurile UE au fost utilizate in mod corect. Comisia va publica deciziile de aplicare a sanctiunilor pentru utilizarea incorecta a fondurilor UE, acest lucru dorindu-se a fi un element de descurajare.
• Pe langa simplificarea procedurilor de obtinere a fondurilor UE, a fost gandita si o serie de mecanisme de finantare suplimentare.
Astfel, in viitor, vor fi utilizare diverse instrumente financiare, cum ar fi imprumuturi, capitaluri proprii sau garantii, pentru a spori eficacitatea fondurilor si pentru a amplifica impactul lor financiar.
In domeniul actiunii externe, UE va putea sa creeze fonduri fiduciare proprii prin punerea in comun a resurselor detinute cu cele ale statelor membre si ale altor donatori, in vederea unei mai bune coordonari si furnizari a ajutorului extern, dar si pentru s-si spori vizibilitatea.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News