top banner

Formularul 088 dispare, dar revine sub alta denumire

02 Februarie 2017 | Autor: Conso

Noua procedura pentru inregistare in scopuri de TVA a fost publicata in Monitorul Oficial, insa a starnit controverse inca de la publicarea de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). O serie de consultanti spun ca, de fapt, nu s-a schimbat nimic, exceptand denumirea declaratiei.
Formularul 088 a fost puternic contestat de mediul de afaceri pentru complexitatea si inutilitatea multor date solicitate, multe dintre ele aflandu-se deja in posesia statului prin alte institutii. In acest context, partidul de guvernare a promis, iar actualul Guvern a decis, eliminarea lui. Numai ca, se pare, noua formula nu difera de cea veche.
Unii consultanti sustin ca noul proiect de Ordin ANAF privind criteriile de inregistrare in scop de TVA este o copie la virgula a vechiului ordin din, care s-a eliminat doar sintagma „Formular 088”.
Noua procedura, cel putin la fel de netransparenta ca si cea veche
Specialistii in fiscalitate reclama aceeasi netransparenta la criteriile de evaluare in functie de care firma este incadrata la risc scazut , mediu sau ridicat.
Mai mult, daca anterior, in urma completarii Formularului 088, sansele de a primi codul de TVA erau rezonabile, in prezent, decizia ramane exclusiv la dispozitia reprezentantului ANAF.
Acest aspect reiese, de altfel, si dintr-un comunicat al institutiei, prin intermediul caruia noul presedinte al ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, cel care a semnat ordinul pentru eliminarea 088 in ziua in care a fost numit in functie, a cerut  tuturor structurilor subordonate, responsabile cu aplicarea procedurii privind  inregistrarea in scopuri de taxa pe valoare adaugata,  „respectarea principiului bunei credinte, cu privire la analiza tuturor solicitarilor de inregistrare in scop de TVA”.
Pe de alta parte, ANAF sustine ca organele fiscale vor aplica „in mod unitar aceasta procedura”.
Presedintele ANAF descopera evaziunea fiscala pe TVA
Mai mult, presedintele Fiscului ajunge la vorba predecesorilor si recunoaste faptul ca procedura de inregistrare in scop de TVA trebuie mentinuta, fiind prevazuta in Codul Fiscal, dar si din cauza nivelului „inca ridicat al evaziunii fiscale”.
Mai mult, actualul presedinte remarca evolutiile pozitive din perioada in care Formularul 088 a fost in vigoare.
„Din analizele noastre a rezultat faptul ca, desi numarul firmelor inregistrate in scop de TVA a scazut in anul 2016 comparativ cu 2015, se constata o crestere a bazei aferente TVA colectat. Aceasta situatie creeaza premisele unui mediu concurential sanatos, in care numarul firmelor care au comportament de tip fantoma s-a diminuat in mod considerabil, iar efectul se resimte in piata tranzactiilor”, subiniaza ANAF.
Practicile de fraudare a TVA, aceleasi ca intotdeauna
De asemenea, sunt amintite si practicile de fraudare a TVA, aceleasi care au stat la baza argumentatiei in momentul introducerii celebrei declaratii.
„Exista practici identificate de ANAF, in care un detinator al unui cod de TVA deruleaza operatiuni comerciale, intr-un termen foarte scurt, fara a declara si plati taxa pe valoare adaugata sau achizitioneaza cu taxare inversa produse din statele membre ale Uniunii Europene si vinde la un pret sub-evaluat, distorsionand, astfel, mediul concurential", a explicat presedintele Fiscului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul