Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania care apeleaza la credite bancare vor avea acces la garantii mai ieftine. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Fondul Roman de Contragarantare (FRC) au anuntat relansarea mecanismului de garantare-contragarantare a finantarilor pentru IMM-uri.
Potrivit celor doua institutii, datorita garantiilor oferite, creditele bancare devin mai usor de accesat, avand in vedere ca devin mai putin riscante pentru banci.
Accesarea mecanismului a devenit posibila in urma semnarii Actului Aditional la Conventia de contragarantare, document care va permite acordarea de garantii contragarantate la creditele bancare pentru intreprinderile mici si mijlocii, reiese dintr-un comunicat comun de presa al celor doua Fonduri.
Potrivit sursei citate, mecanismul prezinta avantaje financiare prin faptul ca reduce costul garantiei pentru IMM-uri.
Cum functioneaza mecanismul de garantare-contragarantare
Reprezentantii celor doua institutii au explicat, recent, in cadrul unei conferinte, cum se deruleaza relatia dintre client si cele doua Fonduri. In primul rand, ei au precizat ca acest aspect nu presupune niciun demers din partea solicitantului de credit pentru ca banca, dupa ce analizeaza documentatia, stabileste daca sunt necesare garantii suplimentare si solicita aceste garantii FNGCIMM.
La randul sau, acesta din urma, in cazul in care considera necesar, cere FRC sa acorde o contragarantie.
Clientul are, insa, de suportat, un comision pentru garantia primita, care este ”calculat de Fond in functie de categoria de risc in care se incadreaza beneficiarul”.
Dar in cazul in care se obtine si o contragarantie, riscul clientului scade, la fel si comisionul perceput de Fond, sustin reprezentantii institutiei.
Din 2014 si pana in prezent, FNGCIMM si FRC "au parcurs un proces pentru gasirea noului numitor comun care sa raspunda multiplelor provocari institutionale si de context", sustin institutiile.
"Acordul FNGCIMM-FRC reconfirma valentele unui instrument aliniat la cele mai moderne practici europene in domeniu, prin participarea activa a celor doua institutii in cadrul AECM - Asociatia Europeana a Institutiilor de Garantare si Contragarantare" - se mai arata in comunicat.
FNGCIMM a fost infiintat in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru creditele contactate de la banci sau din alte surse. Garantia acordata de Fond este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane de euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
La randul sau, FRC contragaranteaza garantiile acordate de catre fondurile de garantare acreditate in acest scop care sustin creditele si alte instrumente de finantare obtinute de intreprinzatorii privati de la institutiile financiar-bancare. Contragarantia FRC este de maxim 80% din cea acordata de institutiile de garantare partenere.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News