Desi modificarile Codului Fiscal au intrat in vigoare inca de la 1 iulie, normele de aplicare a acestuia au fost adoptate de Guvern abia pe 2 august. Acestea aduc lamuriri cu privire la statutul veniturilor din activitati independente si al veniturilor din dobanzi.
Modificarile Codului Fiscal au ca scop
cresterea bazei de impozitare. Salariatii vor plati impozit de 16% pe bonurile de masa, veniturile din activitati independente vor fi micsorate prin contributii la asigurari sociale, iar depozitele si castigurile din capital vor fi impozitate cu cota unica.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca Romania are unul dintre „cele mai blande sisteme fiscale din Europa”.
Drepturi de autor obtinute ocazional, scutite de contributii
“Drepturile de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale si se refera la o creatie oarecare, sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariala, dar nu trecute ca salarii, si sa se plateasca aceste contributii”, a afirmat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan.
Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar. In situatia persoanelor care realizeaza asemenea venituri lunar, trimestrial sau semestrial, cu caracter repetitiv si care au carte de munca, se datoreaza contributii de somaj, pensii si sanatate in limita a 5 salarii medii brute pe economie.
Nu se percep aceste contributii pentru persoanele angajate cu carte de munca si care realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor, a precizat ministrul Muncii.
Sunt impozitate doar dobanzile realizate dupa 1 iulie
In cazul veniturilor din dobanzi, modul de redactare al ordonantei de modificare a Codului Fiscal conducea la interpretarea ca impozitul trebuie aplicat si asupra dobanzii realizate inainte de 1 iulie, daca aceasta era virata in cont dupa aceasta data.
La interventia Raiffeisen Bank, ARB si a unor reprezentanti mass-media, inclusiv
Conso.ro, Ministerul Finantelor a acceptat, sa impoziteze doar dobanda aferenta perioadei dintre data de 1 iulie si scadenta depozitului.
In normele de aplicare aprobate luni, acest mod de aplicare a impozitului apare explicat clar.” Baza de calcul asupra careia se aplica cota de impozit de 16% este constituita din veniturile calculate incepand cu data de 1 iulie 2010 pana la data scadentei depozitului si inregistrate in contul curent sau contul de depozit al titularului”, se prevede in norme.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News