top banner

Guvernul adopta normele de aplicare a Codului Fiscal cu o luna intarziere

03 August 2010 | Autor: Ramona Iluca

Desi modificarile Codului Fiscal au intrat in vigoare inca de la 1 iulie, normele de aplicare a acestuia au fost adoptate de Guvern abia pe 2 august. Acestea aduc lamuriri cu privire la statutul veniturilor din activitati independente si al veniturilor din dobanzi.
Modificarile Codului Fiscal au ca scop cresterea bazei de impozitare. Salariatii vor plati impozit de 16% pe bonurile de masa, veniturile din activitati independente vor fi micsorate prin contributii la asigurari sociale, iar depozitele si castigurile din capital vor fi impozitate cu cota unica.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca Romania are unul dintre „cele mai blande sisteme fiscale din Europa”.
Drepturi de autor obtinute ocazional, scutite de contributii
“Drepturile de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale si se refera la o creatie oarecare, sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariala, dar nu trecute ca salarii, si sa se plateasca aceste contributii”, a afirmat ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan.
Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar. In situatia persoanelor care realizeaza asemenea venituri lunar, trimestrial sau semestrial, cu caracter repetitiv si care au carte de munca, se datoreaza contributii de somaj, pensii si sanatate in limita a 5 salarii medii brute pe economie.
Nu se percep aceste contributii pentru persoanele angajate cu carte de munca si care realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor, a precizat ministrul Muncii.
Sunt impozitate doar dobanzile realizate dupa 1 iulie
In cazul veniturilor din dobanzi, modul de redactare al ordonantei de modificare a Codului Fiscal conducea la interpretarea ca impozitul trebuie aplicat si asupra dobanzii realizate inainte de 1 iulie, daca aceasta era virata in cont dupa aceasta data.
La interventia Raiffeisen Bank, ARB si a unor reprezentanti mass-media, inclusiv Conso.ro, Ministerul Finantelor a acceptat, sa impoziteze doar dobanda aferenta perioadei dintre data de 1 iulie si scadenta depozitului.
In normele de aplicare aprobate luni, acest mod de aplicare a impozitului apare explicat clar.” Baza de calcul asupra careia se aplica cota de impozit de 16% este constituita din veniturile calculate incepand cu data de 1 iulie 2010 pana la data scadentei depozitului si inregistrate in contul curent sau contul de depozit al titularului”, se prevede in norme.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul