top banner

Guvernul elimina facilitatile IMM-urilor la achizitii publice

20 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Intreprinderile mici si mijlocii vor fi obligate sa respecte aceleasi conditii ca si marile companii pentru a avea acces la achizitii publice. Guvernul a eliminat facilitatile de care acestea au beneficiat pana in prezent, motivand ca oficialii Comisiei Europene considera aceste masuri discriminatorii.
Mai mult, Executivul sustine ca Romania ar putea fi sanctionata de forul european in cazul in care nu renunta la aceste facilitati.
Firmele mici aveau reducere la jumatate la criteriile de participare
Pana acum, IMM-urile care participau la achizitii publice beneficiau de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie. Aceste facilitati sunt cuprinse in Legea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.
Astfel, dupa eliminarea acestor facilitati, IMM-urile vor fi obligate sa participe la licitatii publice in aceleasi conditii ca si ceilalti operatori la procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice si a contractelor de concesiune de lucrari si servicii.
"Masura modificarii legislative a fost decisa de Guvern avand in vedere ca, in cazul declansarii de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei a procedurii de infringement in baza celor semnalate in acest dosar, este posibil ca auditul Comisiei sa aplice corectii financiare in toate proiectele cu finantare nerambursabila in care s-au derulat proceduri de atribuire a contractelor de achizitie publica, in care IMM-urile din Romania au beneficiat de facilitatile mentionate", se arata in comunicatul Guvernului.
Guvern: Noua legislatie a achizitiilor este favorabila IMM-urilor
Executivul reaminteste faptul ca noul cadru legal in domeniul achizitiilor publice, adoptat pe parcursul acestui an, contine o serie de prevederi care promoveaza accesul IMM-urilor la aceasta piata. Printre acestea se numara faptul ca impartirea pe loturi a contractului de achizitie publica devine regula, autoritatile contractante avand obligatia de a justifica decizia de a nu recurge la atribuirea contractului pe loturi.
De asemenea, introducerea unui mecanism care sa permita plati directe catre subcontractanti faciliteaza indirect, in opinia Guvernului, accesul IMM-urilor la piata achizitiilor publice, avand in vedere ca, in multe situatii, subcontractantii sunt intreprinderi mici si mijlocii.
Totodata, actul normativ vizeaza modificarea unor dispozitii din Legea nr 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, introduse in cursul anului 2012, astfel incat prevederile acestei legi sa fie corelate cu noile legi privind achizitiile publice.
O alta modificare se refera si la masurile de natura ajutorului de stat, vizavi de atribuirea serviciilor de utilitati publice, care nu pot fi acordate decat dupa avizarea acestora de catre Consiliul Concurentei in conditiile legii.
„Prin operarea acestor modificari legislative, se respecta prevederile Acordului de parteneriat incheiat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana la 6 august 2014 in ceea ce priveste dezvoltarea si implementarea Strategiei Nationale de achizitii publice, ceea ce va conduce la asigurarea finantarii din fonduri structurale a unor proiecte de interes public: sanatate publica, protectia mediului, infrastructura, dezvoltare locala/regionala, cercetare si dezvoltare, ocuparea fortei de munca etc”, se mentioneaza in comunicat.
Consiliul IMM contesta decizia Guvernului
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) contesta eliminarea din legislatie a facilitatilor pentru IMM-uri la achizitiile publice si sustine ca aceasta masura va avea "un impact devastator in economie".
"Nu suntem de acord in niciun fel cu solutia adoptata de Guvern si solicitam public repararea imediata a acestei injustitii facute companiilor mici si mijlocii si capitalului autohton. Ordonanta adoptata, fara masuri de siguranta si protectie a IMM-urilor, va avea un impact devastator in economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achizitiile publice, ori un stat responsabil, tocmai acest aspect il are in vedere in principal: cum isi protejeaza afacerile mici si cum sprijina accesul lor la contractele publice", a declarat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, prin intermediul unui comunicat de presa.
El a precizat ca s-a opus "vehement" eliminarii acestor facilitati inca din perioada in care a fost ministru si, la vremea respectiva, a prezentat Comisiei Europene si solutiile pentru rezolvarea situatiei, si anume reducerea nivelului garantiei la 50% pentru toti operatorii, atat IMM-uri, cat si pentru companiile mari

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul