Firmele de dimensiune redusa sunt considerate riscante si de catre socitatile de factoring, nu doar de catre banci. Astfel ponderea clientilor IMM ai companiilor de factoring a scazut la 16% in 2012.
Anul trecut, clientii firme cu cifra de afaceri de pana la 5 milioane euro au reprezentat doar 16% din activitatea societatilor de factoring, in scadere de la 40% in anul anterior, conform datelor Asociatiei Romane de Factoring (AFR).
Ponderi aproape egale, de 40% si 44%, reprezinta clientii cu cifra de afaceri cuprinsa intre 5 si 50 milioane euro, respectiv corportatiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro.
“In zona firmelor mici, avantajul este componenta de finantare. Pe zona firmelor medii si mari, sunt mai importante serviciile de administrare creante si asigurari”, a precizat Bogdan Rosu, presedintele AFR.
Acesta a precizat ca evolutia negativa a segmentului de clienti IMM este data de inasprirea criteriilor de evaluare, IMM-urile fiind considerate societati cu grad ridicat de risc.
“Chiar si in cazul in care este vorba de o companie mica care a reusit sa incheie un contract cu o firma mare, exista riscuri. Exista un dezechilibru de forte si, la un moment dat, multinationala poate intarzia plata pt ca stie ca IMm-ul nu va face presiuni, nu are forta necesara”, a precizat Alecsandra Valasuteanu, director al Directiei Factoring in cadrul UniCredit Tiriac Bank.
Totusi, conform datelor asociatiei, intarzierea medie este de 16 zile iar cele mai mari intarzieri la plata facturilor se intalnesc in relatiile comerciale cu autoritatile publice.
Iar, mai mult decat de intazierile la plata, companiile de factoring recunosc ca sunt afectate mai mult de insolventa debitorilor, unde tot IMM-urile prezinta cel mai mare risc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News