top banner

Ipoteca nu a salvat bancile de credite neperformante

25 August 2010 | Autor: Marius Serban

Accesarea unui credit de catre o intreprindere necesita deseori ca firma sa prezinte garantii ipotecare, care confereau bancii mai multa siguranta. Perceptia s-a dovedit gresita, deoarece conform datelor BNR, rata de neperformanta a devenit in acest moment mai mare la credite cu garantii ipotecare decat la cele negarantate.
In conditiile crizei, bancile au incercat sa se protejeze suplimentar, solicitand debitorilor tot mai multe garantii ipotecare, se arata in Raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2010. Companiile au fost nevoite in aceste conditii sa puna gaj pe tot mai multe imobile ca sa aiba in continuare acces la credit, iar bancile au acumulat un stoc foarte mare de garantii imobiliare.
Capacitatea de rambursare nu depinde de numarul de garantii
S-a ajuns ca peste 75% dintre creditele acordate companiilor sa aiba garantii imobiliare. In cazul IMM-urilor, procentul a trecut chiar si de 80%. “Aceasta politica nu a adus rezultatele scontate”, se precizeaza in raportul BNR.
In iunie 2010, rata creditelor neperformante a devenit chiar mai mare la imprumuturile garantate cu ipoteca decat la cele negarantate. In cazul IMM-urilor, neperformanta se ridica la 10,2% la imprumuturile cu ipoteca, fata de 9,5% in cazul celor fara ipoteca.
Situatia este similara si la corporatii, creditele garantate avand o neperformanta de 3,3%, dubla fata de imprumuturile negarantate (1,5%).
Aceste cifre arata ca garantiile nu tin locul unei analize financiare serioase, iar poate pe viitor, bancile vor intelege ca un plan de afaceri solid este mult mai util decat o acoperire de 200-300% a imprumutului prin garantii.
Neperformanta ridicata la creditele personale cu ipoteca  
Nici in cazul populatiei bancile nu au evaluat corect impactul garantiilor. Jumatate din creditele acordate persoanelor fizice au la baza o ipoteca. In timp ce la creditele ipotecare, rata de neperformanta este redusa, creditele de nevoi personale cu ipoteca au mari probleme la rambursare.
Rata de neperformanta a crescut in acest caz de la numai 0,8% in decembrie 2008 la aproape 6% in iunie 2010. Cele mai multe restante s-au intalnit la creditele de acest tip acordate in franci elvetieni si dolari, rata de neperformanta atingand 7-8%.
“Comportamentul debitorilor de a-si onora diferit serviciul datoriei pentru creditele imobiliare fata de creditele de consum garantate cu ipoteci a devenit sesizabil din T3/2009”, precizeaza raportul BNR. Daca aceasta tendinta se va mentine pe viitor, banca centrala intentioneaza sa puna in discutie modificarea cadrului de reglementare, care considera acum ca cele doua categorii de credite au un comportament asemanator de plata.
Constructiile – cel mai riscant sector economic
Imobilele au jucat bancilor inca o festa atunci cand au finantat direct sectorul constructiilor si pe cel imobiliar. Firmele de constructii contabilizau, in iunie 2010, cea mai inalta rata a creditelor neperformante dintre toate sectoarele economiei (11%, fata de media de 8%).
Si fata de sectorul imobiliar, bancile s-au expus mai mult decat ar fi trebuit. In timp ce contributia in PIB a acestui sector este de numai 3%, bancile au acordat catre firmele din acest domeniu peste 14% din creditele pentru companii. Iar, asa cum reiese din raportul BNR, riscurile sunt in crestere, generate in mare parte de nivelul mare al datoriei externe (ce reprezinta 35% din totalul datoriei private externe a Romaniei).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul