top banner

Multinationalele, obligate la raportare pentru fiecare stat in care activeaza

26 Mai 2017 | Autor: Conso

Multinationalele vor fi obligate sa raporteze in statul de rezidenta fiscala, inclusiv in Romania. Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica modalitatea de transpunere in legislatia nationala a schimbului automat obligatoriu de informatii, care stabileste datele pe care companiile trebuie sa le raporteze in fiecare stat in care activeaza.
 
Prevederile sunt cuprinse in Directiva (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE.
 
“In scopul combaterii evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive, aceasta directiva impune grupurilor de intreprinderi multinationale cerinte in materie de transparenta”, mentioneaza MFP.
 
Totodata, directiva asigura o concurenta loiala intre grupurile de intreprinderi multinationale din Uniunea Europeana si cele din afara acesteia dar care detin una sau mai multe entitati situate in Uniunea Europeana, intrucat, prin prevederile sale, ambele categorii de grupuri sunt supuse obligatiei de raportare.
Cum se vor depune raportarile?
 
Proiectul prevede obligatia grupurilor de firme multinationale de a furniza in raportul pentru fiecare tara in parte, depus pentru fiecare an si pentru fiecare jurisdictie fiscala in care desfasoara activitati economice, cuantumul veniturilor, al profiturilor anterioare impozitarii veniturilor si al impozitelor pe venit platite sau acumulate.
 
“Grupurile de intreprinderi multinationale trebuie, de asemenea, sa raporteze numarul de salariati, capitalul declarat, profitul nedistribuit si imobilizarile corporale din fiecare jurisdictie fiscala. In plus, grupurile de intreprinderi multinationale trebuie sa identifice fiecare entitate din cadrul grupului care desfasoara activitati economice intr-o anumita jurisdictie fiscala si sa furnizeze informatii privind activitatile economice efectuate de fiecare entitate”, se mentioneaza in proiect.
 
Schimbul automat obligatoriu de rapoarte pentru fiecare tara in parte intre statele membre include, in fiecare caz, comunicarea unui set definit de informatii de baza care devin accesibile statelor membre in care, pe baza informatiilor din raportul pentru fiecare tara in parte, una sau mai multe entitati ale grupului de intreprinderi multinationale fie isi au rezidenta fiscala, fie sunt supuse impozitarii pentru activitatile economice desfasurate prin intermediul unui sediu permanent al unui grup de intreprinderi multinationale.
 
“Romania poate utiliza informatiile din raport pentru combaterea evaziunii fiscale si a planificarii fiscale si pentru analiza preturilor de transfer, evaluarea riscurilor legate de preturile de transfer si alte riscuri aferente erodarii bazei impozabile si transferului profiturilor”, mentioneaza MFP.
 
Ce companii vor fi obligate la raportarile mentionate?
 
Pentru a se asigura un echilibru adecvat intre sarcina de raportare si beneficiile obtinute de administratiile fiscale, numai grupurile de intreprinderi multinationale care realizeaza un venit consolidat total mai mare sau egal cu 750 de milioane de euro, sau echivalentul aproximativ in moneda nationala, vor fi obligate sa prezinte raportul pentru fiecare tara in parte. Potrivit estimarilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), aproximativ 85-90% dintre grupurile de intreprinderi multinationale vor fi scutite de indeplinirea acestei cerinte, insa raportul pentru fiecare tara in parte va fi totusi prezentat de grupuri de intreprinderi multinationale care controleaza aproximativ 90% din cifra de afaceri a societatilor.
 
In Romania, companiile care nu respecta prevederile Directovei, asa cum vor fi transpuse in legislatia nationala, vor risca amenzi de pana la 100.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul