top banner

Noi modificari fiscale care afecteaza salariatii si firmele

28 Iulie 2017 | Autor: Conso

Modificarile fiscale au inceput sa faca parte din cotidian. Unele dintre ele sunt doar aruncate in spatiul public si apoi retrase din varii motive, insa altele ajung sa se si aplice. Printre cele certe se numara plata contributiilor sociale la nivelul salariului minim pe economie pentru contractele part-time.
Modificarea este cuprinsa intr-o Ordonanta de Urgenta care intra in vigoare la data de 1 august si care obliga angajatorii ca, partea lor de contributie la sanatate si pensie, sa o plateasca la nivelul salariului minim pentru contractele part-time sau pe baza de norma, daca veniturile sunt mai mici de acest nivel.
Alte modificari, inca neadoptate, dar clarificate recent de Ministerul Finantelor Publice, constau in mutarea contributiilor sociale (pensie plus sanatate) integral in sarcina angajatului, dupa o reducere a acestora in prealabil.
Scad contributiile, dar scade si salariul net
“Nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data, de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului.
Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului.
“Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare”, isi justifica Ministerul intentia.
In acelasi timp, reprezentantii statului spun ca masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.
Pe de alta parte, consultantii fiscali sunt de parere ca noua modalitate de distribuire a contributiilor sociale, integral in sarcina angajatului, va duce la diminuarea salariului net cu aproximativ 22%.
Angajatorii pot mari salariul brut, dar platesc mai mult la stat
“Pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%”, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta. .
Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie, contractele de munca fiind intelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fara acordul partilor.
„Poate ca cei mai multi dintre angajatori vor intelege sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile. Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22%. Pe de alta parte, aceste efecte vor fi partial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%”, adauga Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Insa, in cazul in care angajatorul majoreaza brutul astfel incat netul sa ramana neschimbat, plateste la stat in contul contributiilor sociale ale angajatului mai mult decat in prezent (angajat plus angajator).
Pe de alta parte, specialistii PwC spun ca, daca adopta aceasta masura, Romania ar deveni singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor.
In medie, la nivel european, contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor. Potrivit calculelor PwC, media contributiilor sociale suportate de angajator in statele UE este de 23,57%, pe cand media contributiilor angajatilor este de doar 13,35%. Astfel, Executivul doreste sa creasca nivelul contributiei angajatilor in Romania la aproape de 3 ori media europeana si sa elimine contributia angajatorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul