Statul doreste sa faciliteze accesarea fondurilor europene din Programul National de Dezvoltare Rurala, printr-o schema de creditare dedicata. In programul propus de guvern, statul va furniza resurse financiare pentru bancile partenere, din care acestea vor acorda credite, in conditii preferentiale, catre beneficiarii de fonduri.
Programul ar urma sa fie gestionat de catre Ministerul Agriculturii, iar fondurile se vor duce catre beneficiarii de fonduri europene nerambursabile, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), din zona agricola si turistica.
“Avand in vedere problemele cu care se confrunta beneficiarii PNDR in privinta asigurarii co-finantarii proiectelor de investitii, este necesara dezvoltarea unui instrument financiar care sa creasca accesibilitatea solicitantilor PNDR la sistemul de credit al institutiilor financiar-bancare de pe piata, pentru obtinerea de credite pentru asigurarea cofinantarii private”, se arata in nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Statul asigura bancilor resurse de finantare
Programul presupune alocarea fondurilor catre bancile partenere, urmand ca acestea, la randul lor, sa crediteze beneficiarii care au nevoie de cofinantare, in anumite conditii preferentiale.
Pentru aceste sume puse la dispozitie, bancile trebuie sa plateasca statutului o dobanda la nivelul randamentului practicat de Ministerul Finantelor Publice, pentru titlurile sau obligatiunile de stat pe 10 ani.
Creditele vor avea o perioada de gratie de pana la 5 ani
Pe de alta parte, nu este specificat un plafon de dobanda pentru costurile de acordare a creditelor de catre banci, similar altor programe guvernamentale. Bancile care doresc sa intre in program trebuie sa specifice in oferta trimisa catre Ministerul Agriculturii dobanda practicata, iar selectia se va face in functie de acest criteriu.
Dobanda clientilor se va calcula lunar si se va plati de catre beneficiarii creditelor, incepand cu momentul obtinerii de venituri. Creditul se va rambursa in cel mult 10 ani, cu posibilitatea stabilirii unei perioade de gratie intre 1 si 5 ani.
Valoarea creditelor va putea acoperi integral nivelul cheltuielilor eligibile si neeligibile ale proiectelor.
Clientii pot aduce in garantie certificate de depozit, garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole sau plantatiilor. De asemenea, clientii pot aduce garantii financiare de pana la 80% din valoarea creditului.
Decizia de a implementa un astfel de program a fost motivata de ratele mici de succes inregistrate pana in prezent in cadrul PNDR.
Conform datelor oficiale, procentul de co-finantare privata in cadrul masurilor de investitii poate ajunge pana la 60%, ceea ce reprezinta un efort financiar considerabil pentru beneficiari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News