Peste 90% dintre IMM-urile din Romania se autofinanteaza, releva o ancheta desfasurata de CNIPMMR, la care au participat 1.569 de intreprinzatori. Rezultatele sunt incluse in versiunea in limba romana a ,,Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2014”, editia a XII-a, lansata la finele saptamanii anterioare.
Aceasta situatie s-a observat atat la nivelul anului 2012, cat si in 2013 conform studiului. In ceea ce priveste finantarea prin credit bancar, aceasta varianta este destul de scazuta, in conditiile in care doar 22,4% dintre firme au apelat in 2013 la banci, in scadere cu peste 3 procente fata de anul anterior.
Pe de alta parte, creditul furnizor a inregistrat o crestere de la un an la altul, 18,5% dintre respondenti indicand aceasta varianta de finantare, comparativ cu numai 10% anterior.
Una dintre optiunile de finantare o reprezinta mai nou si neplata facturilor firmei la furnizori sau bugetul statului. Daca in 2012 procentul firmelor care inregistrau facturi neplatite era de numai 0,7%, in 2013 numarul acestora a crescut la 3,8%. O evolutie similara se observa si in cazul creditului la clienti, in 2013 existand 3,3% dintre firme care se finanteaza astfel.
Cele mai putin utilizate variante raman: garantarea de la FNGCIMM, imprumuturile de la institutiile financiare specializate, factoringul si emisiunea de actiuni pe piata de capital.
Rezultatele analizei mai arata faptul ca inca multe firme nu elaboreaza planuri de previzionare a activitatii. Numarul acestora este totusi in scadere in 2014 fata de 2013 (42,9% fata de 55,4% dintre firme nu au pus la punct astfel de planuri). Acestea sunt si firmele care inregistreaza cele mai slabe performante. Astfel, cele mai bune rezultate le obtin IMM-urile care elaboreaza strategii pe 3-5 ani.
In ceea ce priveste obiectivele pe urmatorii 2 ani, tendinta generala presupune fie mentinerea afacerii la dimensiunile actuale (54,1% dintre firme indicand o astfel de strategie), fie extinderea moderata (situatie intalnita la 36,7% dintre antreprenori).
Vanzarea sau inchiderea afacerii nu reprezinta optiuni viabile pentru mare parte dintre intreprinzatori, doar 2,2% luand in calcul aceasta variante.
Ce propun IMM-urile bancilor in vederea cresterii finantarii?
Pentru facilitarea accesului la finantare, IMM-urile sunt de parere ca trebuie adecvate solicitarile bancare in functie de criteriile de evaluare, fara a face exces in cazul informatiilor cerute.
Propunerile prevad eliminarea tuturor obligatiilor declarative aditionale, in sensul limitarii cantitatii documentelor si informatiilor solicitate intreprinderilor de catre banca la cele esentiale, care fac obiectul evaluarii acordarii sau respingerii creditului.
De asemenea, ar trebui centralizate datele privind produsele oferite de bancile comerciale (DAE, plafoane, cerinte de eligibilitate etc.) pe un portal public, care sa permita vizualizarea si compararea intre mai multe produse in timp real.
O alta propunere a intreprinzatorilor o reprezinta instituirea mediatorului de credite pentru IMM-uri in fiecare judet, in vederea sporirii creditarii acestora, oferirea de solutii intreprinzatorilor privind obtinerea de finantari de la alte banci si sesizarea guvernului in cazul aparitiei unor probleme majore.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News