top banner

Programele pentru IMM raman fara fonduri

22 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania nu au reusit, anul acesta, sa acceseze fondurile alocate prin programe guvernamentale pentru ca acestea au fost lansate foarte tarziu, iar unele nu au fost implementate deloc. In aceste conditii, fondurile respective vor fi relocate, in cadrul rectificarii bugetare, altor domenii.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijloci din Romania (CNIPMMR) sustine ca diminuarea bugetului alocat programelor destinate IMM-urilor este regretabila, avand in vedere valoarea scazuta a acestor finantari si numarul mic de potentiali beneficiari, raportat la numarul de IMM-uri care au nevoie de sustinere prin aceste programe.
Conform unui comunicat al organizatiei, principalele cauze care au condus la diminuarea bugetului pentru programele destinate IMM-urilor, in anul 2016, au tinut mai degraba de decizile autoritatilor decat de capacitatea firmelor de a se inscrie in programe.
"Programul pentru Incubatoarele de afaceri  nu a fost implementat, Programul pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii - TIMM 2016- nu a fost implementat, Programul SRL-D pentru anul 2016, din cauza modificarii procedurii de implementare a avut un numar de 247 de aplicanti admisi la finantare, raportat la numarul de 501 posibili aplicanti conform bugetului. In plus, toate programele au fost lansate tarziu, respectiv in a doua jumatate a anului 2016, fapt care a dus la imposibilitatea implementarii proiectelor asumate de aplicanti, multi dintre acestia renuntand la proiecte", se mentioneaza intr-un comunicat al Consiliului.
CNIPMMR: Programele trebuie lansate la inceputul anului
In aceste conditii, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, este de parere ca problemele aparute in implementarea programelor pentru IMM-uri puteau fi depasite prin lansarea in primele trei luni ale anului a tuturor procedurilor, astfel incat aplicantii sa aiba timp sa implementeze planurile de afaceri asumate.
"De asemenea, trebuie efectuate modificari pe unele proceduri, privind conditiile de implementare. De exemplu, in cazul programului pentru intreprinzatorii debutanti - SRL-D, ca si in cadrul programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START, s-a introdus conditia ca beneficiarul sa faca dovada achitarii integrale a cheltuielilor efectuate, acest lucru fiind deosebit de greu de realizat pentru un intreprinzator debutant care nu dispunea de sumele necesare pentru asigurarea finantarii planului de afaceri", a mai spus Jianu.
Astfel, pentru 2017, CNIPMMR propune ca programele sa fie lansate in prima parte a anului, fiind necesara si o evaluare a ratei de succes pentru anumite programe din acest an.
Banii puteau fi redistribuiti tot catre IMM
"Programul pentru dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, care a avut succes in anul 2016, trebuie sa aiba un buget marit. Dorinta noastra ar fi fost ca si in acest an bugetul programului de comert sa fie marit prin redistribuirea sumelor de la proiectele care nu au reusit sa consume intregul buget sau nu au mai fost lansate, evitandu-se ca sumele destinate antreprenorilor sa fie pierdute”, se mai arata in comunicatul citat.
Ministerul Finantelor Publice a publicat, pe site-ul propriu , proiectul de OUG privind rectificarea bugetara pe anul 2016.
Potrivit proiectului, bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri se diminueaza cu 35,4 milioane lei reprezentand economii identificate de ordonatorul principal de credite, in principal la proiectele cu finantare din fonduri europene nerambursabile si programele de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul