Parlamentarii au propus o serie de modificari pentru programul Kogalniceanu destinat IMM-urilor. Printre modificari se numara si cresterea dobanzii subventionate pana la 100% dar si eliminarea unor conditii pentru prelungirea liniilor de finantare.
Firmele care vor sa obtina un credit prin programul Kogalniceau vor beneficia de conditii mai avantajoase din 2013 daca propunerile aferente Comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor vor fi aprobate.
In prezent, ordonanta de urgenta prinvind programul Kogalniceanu se afla pe traseul legislativ in Parlament in vederea transformarii proiectului in lege iar pana la finalul anului este prevazuta adoptarea unei variante finale in Plenul Parlamentului.
Costuri mai mici pentru IMM-uri
Deputati au propus ca statul sa ofere mai multe avantaje firmelor mici si mijlocii si sa subventioneze integral dobanda aferenta programului Kogalniceanu. Valoarea dobanzii subventionate este insa limitata la cel mult 9 puncte procentuale.
In prezent, statul subventioneaza doar 70% din valoarea totala a dobanzii, dar nu mai mult de 6,5 procente din nivelul acesteia.
“Subventionarea integrala a dobanzii in cadrul Programului va asigura utilizarea eficienta si intr-o proportie cat mai mare a sumelor alocate cu titlu de subventie care se acorda IMM de la bugetul de stat”, a fost cocluzia membrilor Comisiei Buget, Finante si Banci si Comisiei pentru Industrie si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor.
Pana in prezent, au fost subventionate dobanzi in valoare de 2,8 milioane lei in conditiile in care bugetul programului a fost de 24 milioane lei in 2011 si 70 milioane lei in 2012.
Trecerea prin zero, desfiintata
Un punct negvralgic al programului Kogalniceanu, indicat in special de bancherim, este conditia “trecerii prin zero”. Astfel, linia de credit poate fi prelungita dupa primul an de acordare cu conditia ca la finalul celor 12 luni, firma sa ramburseze integral intregul credit utilizat si sa ajunga la sold zero.
Acest lucru este aproape imposibil de realizat si nu este avantajos pentru o companie care doreste tocmai sa prelungeasca linia de finantare.
“Din cauza blocajelor temporare la care sunt supusi, la scadenta, marea majoritate a beneficiarilor nu dispun de lichiditatile necesare pentru acoperirea sumelor trase. Mentinerea obligativitatii de a rambursa integral suma aferenta liniei de credit la sfarsitul primei perioade de acordare, mai ales daca sunt indeplinite celelalte conditii pentru a beneficia de prelungirea liniei de credit, poate fi in defavoarea beneficiarilor programului cat si a Ministerului Finantelor Publice, existand pericolul executarii garantiei statului”, au precizat in argumentatie deputatii.
In plus, a fost propusa si desfiintarea propunerii prin care firmele trebuie sa aduca garantii in proportie de cel putin 40% pe langa garantia oferita de stat, lasand stabilirea unui procent la nivelul fiecarei banci in partem in functie de normele interne.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News