Companiile care doresc sa obtina o linie de credit prin programul Kogalniceanu au la dispozitie 13 banci catre care se pot indrepta. Conso.ro va prezinta bancile cu cea mai mare rata de acceptare a dosarelor de finantare, comparand solicitarile cu creditele aprobate.
Din aproximativ 4.200 de antreprenori care s-au inscris in programul Kogalniceanu, din luna septembrie pana in prezent, 629 au obtinut si finantare, conform datelor Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).
In momentul inscrierii, solicitantii trebuie sa indice si banca catre care ar dori sa se indrepte pentru obtinerea imprumutului. Solicitantii nu sunt obligati sa mearga ulterior catre respectiva institutie de credit, dar statisticile raman un indicator relevant pentru preferintele clientilor.
Nu intotdeauna insa, succesul bancilor la nivel de popularitate se regaseste si in numarul de credite acordate.
Cea mai cautata banca pana acum in programul Kogalniceanu a fost BRD, fiind indicata in formularele de inscriere de 22% dintre antreprenori.
Pe locul doi se afla Bancpost si Banca Transilvania, cu o pondere de 15% fiecare. Urmeaza apoi CEC Bank, fiind indicata de 11% dintre cei care s-au inscris in program.
BCR a intrat in program abia din februarie 2012, cand a inceput cea de-a doua etapa, si astfel a insumat pana in prezent doar 1% dintre solicitari. La fel se intampla si cu Piraeus Bank si Libra Bank, care au intrat in program abia in acest an.
Topul bancilor dupa credite
Nu toate firmele care solicita finantare, primesc insa aprobarea bancii. Pana la 5 martie 2012, s-au aprobat 629 de linii de credit.
sursa: AIPPIMM
Cele mai multe finantari au fost obtinute de la BRD, care este liderul acestui program cu o cota de piata de 23,5%.
De asemenea, o cota de piata mai mare de 10% mai detin OTP Bank (14,6%), Alpha Bank (13,3%), CEC Bank (13,2%) si Banca Transilvania (10,6%).
Rata de acceptare a dosarelor
Daca se raporteaza numarul de credite efectiv acordate la numarul de posibili solicitanti, ne putem face o idee despre ratei de acceptare a dosarelor. Indicatorul trebuie insa interpretat cu precautie, deoarece este posibil ca unii solicitanti sa depuna dosare la mai multe banci, in conditiile in care formularul de inscriere permite IMM-urilor sa bifeze doar o singura banca.
Prin urmare, daca o banca finanteaza un IMM care nu a bifat institutia respectiva initial, atunci rata de acceptare ajunge sa fie supraevaluata. Acest lucru poate explica partial performantele superioare ale institutiilor de credit de talie mica.
Spre exemplu, chiar daca ProCredit Bank a fost indicata in formularul de inscirere de doar 64 de solicitanti, banca a acordat 18 credite, respectiv o rata de succes de 27%.
O pondere similara se inregistreaza si la OTP Bank, care a acordat 92 de credite, in conditiile in care doar 323 de participanti s-au aratat interesati initial de aceasta banca.
O rata medie de 15%, aproape egala cu rata globala de acordare se intalneste in cazul BRD. In schimb, Banca Transilvania are o rata de succes de 10%, iar Bancpost de putin sub 6%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News