Firmele care au obtinut credite prin programul Kogalniceanu nu au mai primit subventie de dobanda din luna decembrie, deoarece guvernul a decis sa intrerupa platile.
In consecinta, cele peste 800 de firme care au luat imprumut pentru dezvoltarea afacerilor, bazandu-se pe promisiunea guvernului ca va subventiona o mare parte din rata dobanzii, trebuie sa o plateasca de acum integral din propriile fonduri.
“Clientii achita de circa 4 luni integral dobanzile datorate pentru ca in luna decembrie a fost sistata plata subventiilor. Este necesara o regandire a programului”, au precizat surse din piata bancara, citate de
ZF.ro.
Decizia de a intrerupe plata subventiilor a venit imediat ce ordonanta de urgenta prin care s-a instituit programul a fost adoptata prin lege iar parlamentarii au adus si o serie de
modificari, in favoarea firmelor.
Astfel, suma ce putea fi obtinuta de o companie fusese majorata de la 125.000 lei pe an la 400.000 lei pe an iar procentul de subventionare a dobanzii a urcat la 100%, dar nu mai mult de 9 procente.
“Subventionarea integrala a dobanzii in cadrul Programului va asigura utilizarea eficienta si intr-o proportie cat mai mare a sumelor alocate cu titlu de subventie care se acorda IMM de la bugetul de stat”, a fost concluzia membrilor de la momentul respectiv al deputatilor din Comisia Buget, Finante si Banci si Comisiei pentru Industrie si Servicii.
De asemenea, guvernul si-a asumat prin programul de guvernare ca va ajuta IMM-urile sa depaseasca dificultatile financiare prin intermediul diverselor programe de stat.
Bugetul de stat pe 2013 cuprindea ?i cheltuieli de 16 mil. lei cu subven?ionarea dobânzilor la creditele acordate IMM-urilor, dar deocamdat? hot?rârea privind continuarea programului nu a fost publicat? în Monitorul Oficial.
Cei mai afectati sunt cei care au luat deja un imprumut. Avand in vedere ca majoritatea bancilor si-au structurat costurile astfel incat clientii sa beneficieze de procentul maxim de
dobanda subventionata, clientii trebuie sa suporte acum un cost suplimentar de 7 procente pe an.
La un credit maxim de 125.000 lei, cele 7 procente care nu mai sunt subventionate de stat inseamna un cost suplimentar de aproximativ 8.700 de lei anual.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News