Dupa 1 an de la lansarea programului Kogalniceanu, mai putin de 2.000 de firme au obtinut finantare cu dobanda subventionata. Numarul redus de beneficiari este cauzat atat de cererea relativ mica venita din partea firmelor, dar si de gradul scazut de aprobare a creditelor de catre banci. Mai putin de o treime dintre IMM-uri trec de filtrele bancilor.
Primul an de existenta al
programului Kogalniceanu a reprezentat un pilot important pentru sectorul IMM-urilor. Chiar daca programul a inceput mai greoi si creditele obtinute de firme in primele luni nu au fost foarte mari, in final programul a reusit sa prinda demaraj.
Kogalniceanu in cifre dupa 1 an de functionare
De la lansarea programului in septembrie 2011 si pana la inceputul lui 2012, au fost acordate doar 301 de credite cu dobanda subventionata, din 3.500 de cereri.
In prezent, situatia s-a imbunatatit. In total, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) a primit aproape 6.700 de proiecte inscrise din care a validat dosarele a 5.827 de solicitanti. Dintre acestia, doar 1.981 au obtinut insa credit de la banca.
In total, AIPPIMM a subventionat dobanzi in valoare de 2,8 milioane de lei. Bugetul alocat programului a fost insa mult mai mare: 24 milioane lei pentru 2011 si 70 milioane lei in 2012.
De ce nu are succesul scontat?
Programul Kogalniceanu a fost lansat de catre guvern ca o gura de oxigen pentru IMM-uri, in speranta ca va sustine prin dobanda subventionata si garantiile de stat, posibilitatea firmelor de a obtine finantare bancara.
Totusi, rezultatele nu se ridica la nivel asteptarilor. Un numar de 1.000 de firme care au obtinut avizul din partea AIPPIMM nu au apucat inca sa solicite credit sau au depasit deja termenul de 60 zile in care trebuiau sa depuna cererea de creditare catre una din cele 13 banci partenere.
In plus, peste 2.500 de dosare eligibile in program au fost refuzate de banci, din diverse motive.
Bancherii aduc in discutie legislatia aferenta programului si normele de implementare, facute in graba.
Acestea presupun ca imprumutul se acorda pe 1 an, cu posibilitatea de prelungire. Totusi, la finalul primului an, creditul trebuie sa fie rambursat integral, lucru extrem de dificil in opinia bancherilor.
Autoritatile au depus o serie de amendamente in acest sens la Camera Deputatilor, iar Comisia de industrie si servicii a dat aviz pozitiv pentru eliminarea conditiei privind rambursarea intergralka a liniei de credit la sfarsitul perioadei de creditare. Pana la finalul anului, aceasta ar putea fi adoptata in plenul Parlamentului, rezolvand una din principalele probleme ale programului.
AIPPIMM considera insa ca si bancile au partea lor de vina. “Principala problema in implementarea Programului o constituie timpul indelungat de evaluare a dosarelor la banca”, a fost concluzia trasa in primele luni de functionare de presedintele AIPPIMM de la vremea respectiva, Cristian Haiduc.
Ce beneficii ofera programul Kogalniceanu?
Programul Kogalniceanu a fost implementat special pentru IMM-urile cu minimum 2 ani de activitate, in vederea facilitarii accesului la un credit bancar.
Astfel, statul ofera prin AIPPIMM
o subventie de dobanda de pana la 6,5 puncte procentuale din nivelul incasat de banca. IMM-urile pot obtine si garantii financiare pe pana la 80% din valoarea finantarii de la Fondul de Garantare a Creditului pentru IMM (FNGCIMM).
Valoarea finantarii poate fi de pana la 125.000 de lei iar in program sunt inscrise pana in prezent 13 banci partenere care au pus la punct produse speciale pentru solicitantii ce apeleaza la acest program.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News