top banner

PwC incaseaza o noua amenda record pentru nereguli contabile

16 August 2017 | Autor: Conso

Marile companii de consultanta sunt, din nou, in atentia institutiilor de supraveghere. De data aceasta este vorba de PricewaterhouseCoopers (PwC), care a primit o noua amenda record in Marea Britanie, dupa ce a admis ca a savarsit abateri in auditul financiar al RSM Tenon Group, in trecut una dintre cele mai mari firme de consultanta din Regat.
 
Amenda, aplicata de Autoritatea britanica de supraveghere in domeniul contabil (FRC), este de 5,1 milioane de lire (5,6 milioane euro), cea mai mare sanctiune decisa pana in prezent de institutia britanica. Intial, amenda propusa era de 6 milioane lire, insa aceasta a fost redusa.
 
PwC a admis o serie de abateri legate de auditul situatiei financiare a RSM Tenon in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2011, printre care lipsa de probe contabile corespunzatoare si esecul in demonstrarea scepticismului profesional, potrivit FRC. RSM Tenon era, in 2011, a saptea mare firma furnizoare de servicii financiare si contabile din Marea Britanie, cu venituri de 200 milioane lire pe an si aproximativ 2.600 de angajati.
 
In plus, autoritatea de supraveghere l-a amendat, in acelasi dosar, si pe Nicholas Edward Boden, partener PwC, cu 114.750 lire (aproximativ 126.000 euro). Totodata, FRC a anuntat ca se afla in desfasurare si o ancheta referitoare la fostul director financiar al RMS Tenon, Rusell McBurnie.
 
Compania si-a doborat proriul record
 
PwC si-a doborat propriul record in ceea ce priveste valoarea amenzilor impuse de FRC, avand in vedere ca vechiul record apartinea aceleiasi companii. Firma a mai fost sanctionata cu 5 milioane de lire in luna mai, din cauza modului deficitar in care a verificat registrele contabile ale Connaught, furnizor de servicii de reparatii si mentenanta in domeniul locuintelor sociale, intrat in insolventa in 2010.
 
Mai mult, PwC este investigata in Marea Britanie si pentru modul in care a evaluat situatiile finaciare ale gigantului din telecomunicatii BT Group pentru perioada aprilie 2014-martie 2017. Ancheta a fost lansata ca urmare a anunturilor BT legate de problemele contabile la divizia din Italia.
 
In trecut, PwC a facut si obiectul criticilor in legatura cu felul in care a efectuat auditul pentru banca de investitii Northern Rock, banca nationalizata in 2008 de guvernul britanic in urma problemelor acumulate odata cu agravarea crizei creditelor ipotecare
 
Insa nu doar PwC a fost implicata in scandaluri financiare. Toate companiiloe de consultant si audit din Big Four au facut obiectul unor investigatii ale autoritatilor de-a lungul timpului. Cel mai rasunator exemplu este cel al companiei de audit Arthur Andersen care a si dat faliment in urma scandalului Enron.
 
Companiile de consultanta sunt banuite ca ar fi stat si in spatele operatiunilor financiare dezvaluite in cadrul scandalurilor precum Luxleaks sau Panama Papers.
 
Ce pregatesc autoritatile europene
 
In acest context, autoritatile europene au elaborate un set de reglementari care sa oblige intermediarii care creeaza si vand sisteme generatoare de evaziune fiscala (in speta bancherii, avocatii si consilierii financiari), prin care isi ajuta clientii sa evite plata taxelor, sa raporteze Fiscului mecanismele utilizate.
 
Noile reguli sunt pregatite in contextul scandalului Panama Papers, care a scos la lumina modul in care anumiti intermediari acorda in mod activ asistenta companiilor si persoanelor fizice pentru a se sustrage de la plata impozitelor, de regula prin intermediul unor sisteme transfrontaliere complexe.
 
Asadar, Executivul comunitar vrea sa oblige acesti experti, sau eventual clientii lor, sa declare la administratiile fiscale din tarile de resedinta mecanismele de optimizare fiscala pe care le-au conceput. Obligatia de a declara un astfel de mecanism nu presupune, din start, ca acestea sunt incorecte, ci numai faptul ca merita sa fie examinat de catre autoritatile fiscale. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul