top banner

Regionalizarea ar putea sa blocheze absorbtia fondurilor europene

09 Aprilie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Regionalizarea nu va aduce beneficii pe zona absorbtiei fondurilor structurale. Dimpotriva, schimbarea structurilor fara o strategie preliminara ar putea intarzia cativa ani reluarea procesului de atragere de fonduri, arata un studiu realizat de CNIPMMR. Acestia pledeaza pentru cresterea calitatii guvernarii si nu pentru modificari administrative.
Conform datelor colectate din cele 27 de state membre ale UE, nu se poate vorbi de o corelatie intre gradul de descentralizare si gradul de absorbtie al fondurilor europene, arata un studiu al CNIPMMR, o asociatie patronala ce reprezinta peste 10.000 de IMM-uri.
Studiul plaseaza Romania aproape de media europeana in ceea ce priveste indicele de descentralizare. Germania este tara UE cu cel mai mare nivel al descentralizarii teritoriale, in timp ce Bulgaria este statul in care acest indicator este cel mai mic.
In acest timp, Romania ramane la coada clasamentului in privinta absorbtiei fondurilor europene, cu un nivel de doar 20,7%, comparativ cu o medie de aproape 40% la nivel UE. Tara cea mai eficienta absorbtie este Lituania, care a accesat 60,5% din fondurile puse la dispozitie.
In schimb, daca intre gradul de absorbtie si descentralizare nu exista o corelatie directa, se poate observa o astfel de relatie intre gradul de absorbtie si nivelul calitatii guvernarii.
Un studiu realizat de Comisia Europeana in 2012 plaseaza Romania pe ultimul loc in acest clasament, imediat dupa Bulgaria. Indicele calitatii guvernarii din Romania a atins un nivel de doar 0,059, in conditiile in care media europeana a fost de 1,103. Cel mai mare nivel inregistrat s-a intalnit in Danemarca, respectiv 1,977.
Regionalizarea prea rapida ar putea taia fondurile europene
“Descentralizarea si regionalizarea Romaniei sunt prezentate ca solutii de imbunatatire a capacitatii administrative de atragere a fondurilor europene. Informatiile existente, chiar daca nu combat complet, cel putin demonteaza valabilitatea generala a acestei ipoteze”, a precizat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Acesta a atras atentia ca modificarea structurii administrative a unei tari fara ca toate aspectele procedurale sa fie stabilite, nu face altceva decat sa conduca la intarzieri in anumite proiecte derulate.
 
“Noi solicitam ca fiecare decizie de descentralizare sa fie devansata de studii de impact. Daca se modifica regiunile autoritatile specializate trebuie reacreditate de UE, iar asta dureaza 1-2 ani, vezi perioada de preaderare. De asemenea, pentru a primi fonduri, trebuie sa existe o strategie pentru perioada 2014-2020”, a adaugat Ovidiu Nicolaescu.
In concluzie, daca regionalizarea s-ar produce fara o strategie clara si inainte de a finaliza toate etapele intermediare, Romania ar putea ramane fara acces la fonduri timp de 3 ani.
Asociatia nu sustine schimbarea structurii administrative, ci eficientizarea acesteia si cresterea calitatii guvernarii, ca sa asigure o profesionalizare a managementului si o stabilitatea a specialistilor in diverse domenii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul