Guvernul a gasit o alta solutie pentru ca si intreprindeile mici si mijlocii (IMM) sa aiba acces la contracte de achizitii publice, dupa ce a eliminat facilitatea acordata acestora de a prezenta garantii la jumatate fata de firmele mari. De data aceasta garantia se reduce pentru toata lumea, insa pentru contracte sub 25 de milioane de euro.
Astfel, garantia de participare pentru contractele de achizitii publice cu o valoare estimata mai mica de 25 de milioane de euro nu va putea depasi 1% din valoarea contractului respectiv, in conditiile in care garantia general valabila este de 2%.
De aceasa facilitate vor beneficia toate societatile, indiferent de marime.
Guvernul a adoptat aceasta masura printr-o hotarare care modifica normele metodologice aferente noului pachet legislativ privind achizitiile publice.
Facilitatile au fost eliminate, fiind considerate discriminatorii
Faciliatile acordate IMM-urilor la achizitii publice au fost eliminate in urma cu cateva luni, la vremea respectiva Guvernul argumentand ca oficialii Comisiei Europene considera ca exista o discriminare fata de firmele care nu au acest statut si, ca urmare, Romania ar fi putut fi sanctionata de forurile comunitare.
Tot atunci, Executivul arata ca noul cadru legal in domeniul achizitiilor publice, adoptat pe parcursul acestui an, contine o serie de prevederi care promoveaza accesul IMM la aceasta piata, cum ar fi faptul ca impartirea pe loturi a contractului de achizitie publica devine regula, autoritatile contractante avand obligatia de a justifica decizia de a nu recurge la atribuirea contractului pe loturi.
De asemenea, introducerea unui mecanism care sa permita plati directe catre subcontractanti va facilita indirect, in opinia Guvernului, accesul IMM la piata achizitiilor publice, avand in vedere ca, in multe situatii, subcontractantii sunt intreprinderi mici si mijlocii.
Aceste argumente nu au multumit, insa, mediul de afaceri. La data respectiva, Consilul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a transmis ca foarte multe firme vor fi afectate de anularea acelor facilitati.
In acel moment, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, avansa o propunere similara cu cea adoptata de Guvern, si anume reducerea la jumatate a garantiilor pentru toate societatile, pentru contractele de maxim 10 milioane de euro.
Asadar, oferta Guvernului este chiar mai generoasa, avand in vedere ca limita de suma este de 2,5 ori mai mare.
Ce alte schimbari mai aduce actul normativ?
In plus, actul normativ adoptat de Executiv va elimina obligatia operatorilor economici de a prezenta in original instrumentul de garantare prin care a fost constituita garantia de participare.
Astfel, instrumentul de garantare trebuie sa prevada ca plata garantiei de participare se va executa neconditionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declaratiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate, si se prezinta autoritatii contractante cel mai tarziu la data si ora-limita de depunere a ofertelor.
Totodata, documentul aduce lamuriri si cu privire la construirea comisiilor de evaluare si conditiile in care o oferta poate fi respinsa.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News