Programele SRL-D si START 2016 se vor implementa, incapand din acest an, prin intermediul unor banci comerciale selectate in acest scop de catre institutiile statului. Astfel, beneficiarii acestor programe de finantare nerambursabila vor putea solicita si un credit punte pentru componenta de fond nerambursabil si TVA de la bancile partenere.
Pentru acest an, bancile selectate de catre Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri sunt CEC Bank si Banca Transilvania.
„Avand in vedere faptul ca cele doua institutii de credit au indeplinit cerintele solicitate si ca ofertele de creditare prezentate sunt similare, am decis sa oferim aplicantilor la cele doua programe nationale posibilitatea de a alege institutia de credit prin intermediul careia vor implementa programele in anul 2016”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrinceanu.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, posibilitatea implementarii programelor dedicate start-up-urilor si debutantilor in afaceri in parteneriat cu institutii de credit conduce la timpi suplimentari de efectuare a cheltuielilor de catre beneficiari, masura, fiind totodata, menita sa incurajeze creditarea intreprinderilor aflate la inceput de drum.
Termenul pentru depunerea cererilor de catre SRL-D a fost prelungit
In plus, Ministerul Economiei anunta prelungirea termenului de depunere a cererilor de finantare de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri. Termenul initial expira in data de 30 august la ora 20.00, insa Ministerul redeschide aplicatia de depunere a cererilor in data de 31 august la ora 10.00. Noul termen expira in data de 14 septembrie 2016, ora 20.00.
Astfel, numerele de inregistrare in Registrul Unic Electronic vor fi atribuite aplicantilor dupa inchiderea celei de-a doua sesiuni de inscriere, mentioneaza institutia.
Sesiunea de depunere a cererilor de finantare nerambursabila pentru dezvoltarea propriei afaceri prin programele START 2016 si SRL-D a fost deschisa la jumatatea lunii august. In cazul firmelor deja infiintate, suma primita poate ajunge la 120.000 de lei, iar pentru debutanti la 45.000 de lei.
Pentru intreprinderile mici si mijlocii, una din conditii pentru a primi acest ajutor este sa nu figureze cu datorii la bugetele de stat. In plus, suma astfel obtinuta nu poate depasi echivalentul a 90% din valoarea cheltuielilor eligibile (exclusiv TVA) aferente proiectului.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Economiei, schemele sunt valabile pana la 31 decembrie 2016, iar platile vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2017.
Pentru START 2016, bugetul total alocat este de 17 milioane de lei, astfel ca, prin implementarea acestui program, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de cel putin 141 de beneficiari in acest an.
In cazul debutantilor (SRL-D) care deschid o societate cu raspundere limitata bugetul total pentru 2016 este de 22,7 milioane de lei, din care se etimeaza finantarea a cel putin 501 beneficiari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News